Programajánló

Újra láthatók a cambridge-i tudománytörténeti múzeum kincsei

Tízhónapos felújítás után újra látható a cambridge-i tudománytörténeti múzeum több mint 10 ezer kincse, köztük asztronómiai, navigációs és matematikai ritkaságok.

2019.05.10 04:40MTI

A 75 éves intézmény renoválása során új padlókat fektettek le és a tető karbantartását is elvégezték - írta a BBC hírportálja.

A Whipple Tudománytörténeti Múzeum a Cambridge-i Egyetemhez tartozik. A tudományos eszközök kereskedelmével foglalkozó Robert Stewart Whipple alapította 1944-ben, amikor saját gyűjteményét az egyetemnek adományozta. A múzeumnak jelenleg több mint tízezer tudományos eszköz és ritka könyv van a birtokában.

A legnagyobb kincsei közé tartozik egy mikroszkóp, amelyet Charles Darwin használt és egy 1750-ből származó hatbolygós naprendszermodell, de földgömbök és a 17-19. századi teleszkópok is szerepelnek a kollekcióban.

A könyvritkaságok között látható Isaac Newton munkája, a Principia Mathematica és Christiaan Huygens Horologium Oscillatorium című műve.

A gyűjtemény igazgatója, Claire Wallace szerint a múzeum "varázslatos hely", történelmi épülete az egyetem egykori fizikai és kémiai laboratóriuma volt.

"A kollekció rávilágít a tudományos törekvések általános kulturális jelentőségére és a nagy tudósok életére és eredményeire" - hangsúlyozta Wallace.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.