Történelem

Ismét megnyílt a Tienanmen téri eseményeknek emléket állító múzeum Hongkongban

Az intézményt egy hongkongi non-profit szervezet hozta létre azzal a céllal, hogy megőrizze a 30 évvel ezelőtti demokráciapárti diáktüntetések és a mozgalom elfojtását célzó véres katonai akció emlékét, amelyek Kína többi részében tabunak számítanak.

2019.04.26 13:23ma.hu

Ismét megnyitotta kapuit Hongkongban az 1989-es Tienanmen téri eseményeknek emléket állító múzeum - olvasható a Hong Kong Free Press (HKFP) hongkongi híroldal pénteki cikkében.

Az intézményt egy hongkongi non-profit szervezet hozta létre azzal a céllal, hogy megőrizze a 30 évvel ezelőtti demokráciapárti diáktüntetések és a mozgalom elfojtását célzó véres katonai akció emlékét, amelyek Kína többi részében tabunak számítanak.

A múzeumban található kiállítási tárgyak között szerepel például egy műcsontba fúródó lövedék, kivágások a Zsenmin Zsipao kínai pártlap korabeli kiadványából, valamint az események miatt ikonikussá vált fényképről ismert, a felé tartó tankokkal szemben álló fehéringes férfi legóból kirakott mása.

A múzeum immár másodszor nyitotta meg kapuit azt követően, hogy új helyre kellett költöztetni, miután a fenntartója jogi vitába került az intézménynek korábban otthont adó épület tulajdonosával.

Az újranyitást megelőzően azonban az új helyszínt ismeretlenek néhány hete megrongálták; egyebek mellett vízzel locsolták le a biztosítékszekrényt és az áramforrásokat. A rendőrség még nyomoz az ügyben. A múzeumot fenntartó szervezet elnöke elmondta: 24 órás videokamerás biztonsági rendszerrel szerelték fel a helyszínt a hasonló támadások kivédésére.

A megnyitó idején tiltakozók maroknyi csoportja gyűlt össze az épület előtt, egyikőjük a HKFP-nek úgy nyilatkozott: mind környékbeliek, akik azért aggódnak, hogy a múzeum jelenléte felbolygatja majd a környék nyugalmát.

A pekingi keményvonalas kommunista vezetés utasítására a kínai hadsereg 1989. június 4-én nekilátott a Peking központjában található Tienanmen tér kiürítésének, miután a Tiltott Város bejáratánál fekvő monumentális teret április óta elfoglalták a demokratikus változásokat követelő tüntetők. Az erőszakos művelet halálos áldozatainak száma máig ismeretlen, mivel a történtek Kínában azóta is tabunak számítanak. A becslések néhány száz és háromezer közé teszik a meggyilkolt emberek számát, de az akkor Pekingben állomásozó brit nagykövet 2017-ben előkerült titkos távirata szerint tízezer halottja volt a vérengzésnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.