Kultúra

Cannes - Jim Jarmusch zombifilmjével nyílik a fesztivál

A sztárokat felvonultató horrorkomédiát a hivatalos versenyprogram első alkotásaként mutatják be a Croisette-en a rendező és a főszereplők jelenlétében.

2019.04.11 00:30ma.hu

Az amerikai független filmek egyik emblematikus alakjának, Jim Jarmuschnak The Dead Don't Die című zombifilmjével veszi kezdetét május 14-én a 72. cannes-i fesztivál - jelentették be szerdán a szervezők.

A sztárokat felvonultató horrorkomédiát a hivatalos versenyprogram első alkotásaként mutatják be a Croisette-en a rendező és a főszereplők jelenlétében.

A vígjáték főbb szerepeit Bill Murray, Adam Driver, Tilda Swinton, Chloe Sevigny, Steve Buscemi, Danny Glover, Caleb Landry Jones, Rosie Perez, Selena Gomez, Sara Driver, Austin Butler, Luka Sabbat, Eszter Balint, Carol Kane, illetve ismert zenészek, Tom Waits, Iggy Pop és RZA alakítják.

A fesztivál közleménye szerint a The Dead Don't Die egy nyugodt kisvárosban, Centerville-ben játszódik, ahol "a legfurcsább és veszélyesebb esemény történik: a halottak kikelnek a sírjaikból és kegyetlen módon megtámadják az élőket, hogy belőlük táplálkozzanak".

A The Dead Don't Die Jim Jarmusch tizenharmadik játékfilmje nem egyszerűen egy vígjáték és a horror műfaj kiforgatása, hanem egyben tisztelgés a filmművészet előtt - hívták fel a figyelmet a szervezők.

Költői és melankolikus alkotásaival, sajátos humorával és antihőseivel Jim Jarmusch a cannes-i fesztiválközönség egyik nagy kedvencének számít. Az amerikai rendező négy alkalommal vihetett haza díjat, köztük a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát 1993-ban a Kávé és cigaretta című alkotásáért és a Nagydíjat 2005-ben a Broken Flowers - Hervadó virágok című vígjátékáért.

Az amerikai rendező legutóbb 2016-ban volt vendég Cannes-ban, akkor két filmjét is bemutatták a hivatalos programban, a Patersont a versenyben, valamint versenyen kívül a Gimme Danger című dokumentum musicalt Iggy Popról.

A 72. cannes-i filmfesztivál május 14-én nyílik meg a francia Riviérán. A fesztivál május 25-ig tart, a hivatalos versenyprogram zsűrijének elnöke Alejandro González Inárritu ötszörös Oscar-díjas mexikói filmrendező lesz. A hivatalos versenyprogramot április 18-án teszik közzé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.