Kultúra

Bemutatták a Magyarország, az élő hagyományok hazája című kiadványt

Bemutatták a Magyarország, az élő hagyományok hazája című kiadványt szombaton az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásáron, a Papp László Budapest Sportarénában.

2019.04.07 01:30ma.hu

A magyar kormány kiemelt figyelmet fordít a nemzeti hagyomány megőrzésére, amely egyet jelent a nemzet múltjából fakadó büszkeséggel, a jelen méltóságának a megtartásával - hangsúlyozta Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a kiadványt bemutató szombati sajtótájékoztatón.

Az államtitkár hozzátette: a kiadvány összefoglalja és közzéteszi azokat a legfontosabb paramétereket, amelyek mentén az ország vezetése a hagyományőrzés eredményességét elképzelni tudja, s annak megvalósítására garanciát vállal - fűzte hozzá.

Nyitrai Zsolt, kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott arra hívta fel a figyelmet, hogy hivatalosan megkezdődött szombaton az európai parlamenti (EP) választási kampány időszaka. Mint mondta, "a választás egyik tétje, hogy meg tudjuk-e védeni, őrizni kultúránkat, hagyományainkat".

A kiadvány kitér a Csoóri Sándor programra, amelynek keretein belül a kormány 5 milliárd forintból 1960 programhoz nyújtott segítséget a Kárpát-medencében - ismertette Fekete Péter, majd felhívta a figyelmet a Kárpát-medencei néphagyomány ápolására és fenntartására létrehozott Hagyományok Háza központra a Budai Vigadóban.

A kötet bemutatja többek között a Magyar Állami Együttest, a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató műsort, a Muzsikáló Magyarország programot, az országos hagyományőrző rendezvényeket, valamint a táncházmódszert, továbbá kitér a népi hagyományokhoz kapcsolódó hungarikumokra is.

Pál István Szalonna népzenész kiemelte, hogy az elmúlt esztendőkben a hagyományos kultúrára sokkal több támogatás jut, a Táncháztalálkozóról pedig elmondta, hogy a világ legkülnbözőbb részeiről vonzza a táncház-mozgalom szerelmeseit.

A kiadvány ezen a linken érhető el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.