Kultúra

Bemutatkozott a 2020 Trubadúrjai kulturális, zenei projekt Brüsszelben

Bemutatkozott a fiatal művészek nemzetközi mobilitásának és vállalkozói készségének fejlesztését célzó, a magyar Mediawave fesztivál részvételével májusban induló 2020 Trubadúrjai (2020 Troubadours) elnevezésű kulturális, zenei projekt a brüsszeli Balassi Intézetben pénteken.

2019.03.02 01:30ma.hu

Vajda Violetta, a Mediawave fesztivál főkoordinátora az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a négy ország civil szervezetének részvételével megvalósuló európai zenei együttműködés hidat kíván képezi a művészek és a közönség között az Európát manapság erősen érintő identitásválság közepette. A mély gyökerekkel rendelkező, sokszínű kultúrából, hagyományokból építkező európai világzene ugyanis Európa-szerte mindig is segítette az embereket a túlélésben nehéz politikai helyzetek, válságok, háborúk idején, vagy személyes sorsuk alakulása során.

"A helyzet nem sokat változott, ezért ismét a zenét hívjuk segítségül" - fogalmazott Vajda Violetta.

A főkoordinátor a bemutató alkalmával elmondta, hogy a kezdeményezés fókuszában Magyarországon, Franciaországban és Belgiumban tervezett nemzetközi etnozenei együttműködések, koncertek, workshopok, továbbá a TroubaTrain elnevezésű, országokat összekötő zenei vonatok állnak. Utóbbiakra május közepén Brüsszel és az észak-franciaországi Lille között lehet felszállni, szeptemberben pedig Budapest és az ukrajnai Lviv között lehet utazni a zenészekkel.

A projekt első állomása az idei Mediawave fesztivál Tartóshullám programja keretében lesz május 1. és 3. között, számos nemzetközi muzsikussal - tette hozzá Vajda Violetta.

Kovács Ferenc hegedűművész, a projekt magyarországi kulturális vezetője elmondta: a kulturális kezdeményezés olyan események sorozata lesz, ahová mindenki csak adni jön. Tudást, tapasztalatot, erőt, energiát, dallamot, kultúrát. A 2020 Trubadúrjai projekt a zene által megvalósuló energiaátadás lesz - húzta alá.

A kulturális projekt négy civil szervezet, a magyarországi Mediawave mellett a belga Via Lactea, a francia Flonflons és a szerbiai Etnofest, valamint az ukrajnai kulturális programokért felelős központ (CCM) közreműködésével valósul meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.