Kár

Ázik a milliárdos értékű Aba-Novák-freskó

Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában jelenleg zajló felújításoknak semmi köze a szegedi Hősök kapuján lévő károsodáshoz, mivel a felújítások nem érintik a freskó feletti területet.

2019.02.23 17:27ma.hu

Ázik a szegedi Hősök kapuját díszítő Aba-Novák Vilmos-freskó, és ha megfagy az alatta lévő víz, hatalmas károk keletkezhetnek a milliárdos értékű, különleges méretű alkotásban - írta a Délmagyar.hu. Mint a lapnak Sándor János András, a Szegedet Építő Polgárok Egyesület elnöke elmondta, szerdán vette észre a környéken járva a hatalmas felvizesedést a kapu külső ívén, onnan már a vakolat is jön le.

A festmény szakirányon dolgozó igazságügyi szakértőjelölt kiemelte: ha a mostani sérült felületek eltűnnének, már az is több tízmillió forintos veszteséget jelentene.

Reagált az iskola

A Szegedi Tudományegyetem kiemelten kezeli az érintett épület vizesedési okának megfigyelését, hiszen intézményünk kiemelt értékként tekint a város egyik legimpozánsabb műemlékére. 2018. július végén elvégeztük az összes olyan csapadékvíz-elvezetési lehetőség speciális kamerarendszerrel történő átvizsgálását, amely érintheti a freskót. Akkor semmilyen beázásra adó okot nem találtak a szakemberek. Ettől függetlenül haladéktalanul gondoskodtunk az érintett területen felmerült probléma okának feltárásáról és megoldásáról. Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában jelenleg zajló felújításoknak semmi köze az épület falán lévő károsodáshoz, mivel a felújítások nem érintik a freskó feletti területet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.