Programajánló

Idén jazzfesztivált is rendeznek a Frankofón Fesztivál keretében

Idén először jazzfesztivált is rendeznek a Frankofón Fesztivál keretében, amely február 27. és április 4. között várja a közönséget filmvetítésekkel, komoly- és könnyűzenei koncertekkel, színdarabokkal és könyvbemutatókkal Budapesten, valamint tizenkét vidéki városban.

2019.02.19 00:30ma.hu

Varga Judit, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára a rendezvénysorozat hétfői budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az immár kilencedik alkalommal megrendezendő Frankofón Fesztivál szerves részévé vált Magyarország színes kulturális életének. Elmondta, hogy a Frankofónia Nemzetközi Szervezetének (OIF) 84 ország a tagja, Magyarországot 2004-ben a szervezet megfigyelő státuszú tagjává választották.

Kiemelte: a magyar kormány fontosnak tartja, hogy a frankofón kultúrát és a francia nyelvet közelebb hozza a fiatalokhoz is. Ezért 2020-tól a kormány költségén a középiskolás diákok a kilencedik és a tizenegyedik tanév nyarán kéthetes külföldi nyelvtanfolyamon vehetnek részt. "Ez az intézkedés hatékonyan fogja javítani a középiskolások idegennyelvtudását, valamint a diákok a tanulmányutak során életre szóló élményeket is szerezhetnek" - tette hozzá.

Pascale Andréani, Franciaország magyarországi nagykövete kiemelte, hogy világszerte 275 millióan beszélik a francia nyelvet. Elmondta azt is, hogy idén ismét számos diplomáciai testület, magyarországi minisztérium, valamint kulturális és oktatási intézmény közreműködésével rendezik meg a Frankofón Fesztivált.

Frédéric Rauser, a Budapesti Francia Intézet igazgatója elmondta, hogy a fesztivál idén is a Frankofón Filmnapokkal indul, amelyen tizenkilenc filmet láthat a közönség. A március 8-ig tartó esemény Gilles Lellouche Szabadúszók című filmjének premier előtti vetítésével veszi kezdetét február 27-én a Corvin moziban, de a Puskin moziban, a Toldi moziban és a Széchenyi Gyógyfürdőben is tartanak vetítéseket.

Kiemelte, hogy Lou Jenet Pajzán kíváncsiság című alkotásának világpremierjét is a filmnapok keretében tartják március 2-án a Toldi moziban. A műsorban szerepel Gaspar Noé tabudöntögető alkotása Eksztázis címmel, de látható lesz Catherine Deneuve főszereplésével a Claire Darling utolsó húzása is, amelyben a francia színésznő filmbeli lányát saját lánya, Chiara Mastroianni játssza.

A fesztivál keretében több koncertet is rendeznek a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban és a Müpában, de az A38 is befogad koncerteket, a francia rapper, Riles például Tiger című új lemezével lép fel.

Idén először rendezik meg március 26. és 30. között a Frankofón Jazz Fesztivált a Budapest Music Centerben. A Budapesti Fotófesztivállal közös tárlat lesz Gilles Roudiere kortárs fotográfus En silence című kiállítása. Mindezek mellett színdarabok, könyvbemutatók is várják a közönséget, de két konferenciát is rendeznek. A Francia Intézet nyílt napját pedig március 30-án tartják - tette hozzá az intézet igazgatója.

Marius Gabriel Lazurca román nagykövet a programból kiemelte az Egy román történet című román filmdrámát, valamint a Magányos menyegző című vígjátékot. Karima Kabbaj, a Marokkói Királyság magyarországi nagykövete elmondta: a fesztiválon Marokkó többek között a nők helyzetét bemutató, Razzia című filmmel képviselteti magát, de közreműködnek a nagy tollbamondás elnevezésű programban is.

Isabelle Poupart kanadai nagykövet azt emelte ki, hogy a Francia Intézettel közösen rendezik meg Denys Arcand québeci filmrendező, forgatókönyvíró, színész és filmproducer retrospektív vetítéssorozatát. Joanna Azzi libanoni nagykövet Rida Yaghi libanoni festőművész kiállítását ajánlotta a közönség figyelmébe.

Pierre Labouverie, Belgium magyarországi nagykövete elmondta, hogy többek között Az esküvő című belga-francia-luxemburgi-pakisztáni koprodukciót hozzák el a fesztiválra. Peter Burkhard, Svájc nagykövete kiemelte, hogy két svájci filmet is láthat a magyar közönség. Tunézia pedig sok más mellett az Éjszaka Tunéziában című filmmel képviselteti magát a programban - tette hozzá Ilhem Ammar nagykövet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.