Kultúra

Megnyílt a jelentkezés a Bartók Világverseny és Fesztivál 2019-es zongora fordulójára

Március 25-ig jelentkezhetnek a 32 év alatti zongoristák a Bartók Világverseny és Fesztivál 2019-es zongora fordulójára Bartók Béla zongorára írt Szvitjének Scherzo vagy Allegretto tételével, valamint Liszt Ferenc egy tetszőleges etűdjével.

2019.02.06 01:30ma.hu

Az elődöntőbe kerülő tizenkét zongoristának többek között a tavalyi zeneszerzőverseny első helyezettje, Dobos Dániel Drumul Dracului című művét és megosztott harmadik helyezettje, Stark János Mátyás Toccata című művét is repertoárra kell tűznie - közölte a Zeneakadémia kedden az MTI-vel.

A 60 ezer eurós összdíjazású versenyt szeptember 7. és 15. között rendezik meg, a három nagydöntős Bartók Béla három zongoraversenyének egyikét adja majd elő. A négy élő fordulót gálakoncert és díjátadó zárja a Zeneakadémián.

A kilenc tagú döntőbizottság munkájában részt vesz Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester; Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, a Zeneakadémia Zongora Tanszékének vezetője; Tallián Tibor Erkel-díjas zenetörténész, Andrej Korobejnyikov, Klara Min, Alexandre Moutouzkine, Einar Steen-Nokleberg, Muza Rubackyte és Vatanabe Kendzsi zongoraművészek.

"A Zeneakadémia falai között tanult és tanított Bartók, bármelyik sarokba húzódunk az épületben, ott van az ő szellemisége, ott van a bartóki zene lelke. Különleges jelképértéke van annak, hogy idén a jelentkezési határidő épp Bartók születésnapjára, március 25-ére esik" - idézi a közlemény Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora, a verseny ötletgazdája szavait.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott világverseny hatéves ciklusra és a Bartók-életmű legjellemzőbb vonulataira épül, a zongorára, a hegedűre és a kamarazenére. A hangszeres versenyek közötti években a zeneszerzésre összpontosít, e fordulók nyertes művei kerülnek be a következő év kötelező darabjai közé. A ciklus a hegedűsök versenyével kezdődött 2017-ben, tavaly a zeneszerzők megmérettetésével folytatódott, idén pedig a zongora fordulót rendezik meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.