Gyász

Meghalt Ámosz Oz világhírű izraeli író

Az Izraelben a nemzet lelkiismeretének tartott író 79 éves volt.

2018.12.28 15:57ma.hu
hirdetés

79 éves korában meghalt Ámosz Oz világhírű izraeli író. Lánya tájékoztatása szerint rákbetegségben hunyt el pénteken.

Az Izraelben a nemzet lelkiismeretének tartott író műveit negyven nyelvre fordították le. Prózája erősen kötődött a szürrealizmus irányzatához. Műveiben kitűnt tematikai sokszínűsége és nyelvi vituozitása.

Rendre az irodalmi Nobel-díj várományosai között emlegették, 2007-ben megkapta az Asztúria Hercege díjat. 2010-ben a Budapesti Könyvfesztivál vendége volt, ő vehette át a Budapest Nagydíjat.

Magyarul megjelent művei között van a Miháél, Miháél, a Fekete doboz, a Félálom, a Rímek életre, halálra, a Párduc a pincében és minden idők legnépszerűbb izraeli családregénye, a Szeretetről, sötétségről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.