Kultúra

Kiosztották a 18. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál díjait

A kéthetes seregszemle életműdíját Mészáros Márta Kossuth-díjas rendező, forgatókönyvíró nyerte el.

2018.10.25 04:30MTI

Kiosztották a 18. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál díjait kedd este a kalifornai nagyvárosban. A kéthetes seregszemle életműdíját Mészáros Márta Kossuth-díjas rendező, forgatókönyvíró nyerte el - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel szerdán.

A közlemény szerint az október 18-tól november 1-jéig tartó fesztivál idei programját a női filmkészítőknek, rendezőknek és színésznőknek szentelték. A programban 12 játékfilm, valamint dokumentumfilmek, rövidfilmek, televíziós alkotások, animációs és diákfilmek is szerepelnek.

A legjobb színésznő díját megosztva Törőcsik Franciska (Aurora Borealis) és Tarpai Viktória (A sátán fattya) nyerte el, a legjobb színész Csordás Milán (Genezis) lett.

A legjobb rendezőnek járó díjat Mészáros Márta (Aurora Borealis) kapta, aki szintén elnyerte a legjobb forgatókönyv elismerést is. A legjobb operatőrnek járó díjat megosztva Máthé Tibor (A hentes, a kurva és a félszemű) és Halász Gábor (A sátán fattyja) kapta.

A legjobb dokumentumfilm elismerést Tuza-Ritter Bernadett (Egy nő fogságban), a legjobb televíziós film rendezőnek járó elismerést Vitézy László (A színésznő, A fekete bojtár), a legjobb rövidfilm díjat Dombrovszky Linda (A Kockaember), a legjobb animációs alkotásért járó elismerést Gyulai Líviusz (Egy komisz kislány naplója) nyerte el.

A keddi díjátadón számos magyar alkotó, köztük Oroszlán Szonja, Törőcsik Franciska és Tarpai Viktoria vett részt.

A magyar filmeket, alkotókat és nyelvet népszerűsítő seregszemlét a Filmalap, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa és a Magyar-Amerikai Filmszínházi Társaság támogatásával rendezték meg - olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.