Program volt

Magyar színdarabokkal turnézott egy francia-magyar színjátszó csoport Franciaországban

A szombaton este véget ért sikersorozat láttán az előadásokat szervező Párizsi Magyar Intézet partnereket keres az előadások esetleges magyarországi bemutatásához.

2018.10.14 18:34MTI
hirdetés

Nagy sikerrel járta végig Franciaországot két magyar színdarabbal az elmúlt héten egy francia-magyar egyetemi színjátszó csoport - tájékoztatta az MTI-t vasárnap Havasi János, a Párizsi Magyar Intézet igazgatója.

A diákok Perényi Balázs és Sylvie Pascaut rendezők szakmai irányításával Arany János Toldi című dramatikus játékát, valamint Hamvai Kornél kortárs szerző Hóhérok hava című komédiáját adták elő Párizsban, Lille-ben, Aix-en-Provence-ban és Grenoble-ban.

Az Arany János Emlékbizottság által támogatott Toldi-felújítás elsősorban abban különbözött a tavalyi párizsi bemutatótól, hogy idén a különböző budapesti egyetemekről, illetve a Jean-Philippe Rameau Konzervatóriumból verbuvált diákszínészeknek sokkal több idejük volt próbálni, így jóval kiérleltebb, kétnyelvű produkcióval örvendeztethették meg a fővárosi és vidéki közönséget.

A Hamvai-darab francia nyelvű színpadra állításával Perényi Balázs kissé a helyi közönség történelmi érzékenységét is próbára tette, hiszen a komédia a "Nagy Francia Forradalom" eseményeinek görbe tükrét tartja nézői elé a longwyi hóhér párizsi kalandjainak bemutatásával. Az esetleges aggodalmak azonban feleslegesnek bizonyultak: a francia szereplők is nagy átéléssel és játékkedvvel formálták meg a vérzivataros napok szereplőinek figuráját, a közönség pedig valamennyi helyszínen vastapssal jutalmazta a produkciót - mondta Havasi János.

A szombaton este véget ért sikersorozat láttán az előadásokat szervező Párizsi Magyar Intézet partnereket keres az előadások esetleges magyarországi bemutatásához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.