Kultúra

Londoni hétévesek osztályfotóiból rendez kiállítást az Oscar-díjas Steve McQueen

Hétéves londoni iskolások osztályfotóiból rendez kiállítást az Oscar-díjas Steve McQueen jövő ősszel a Tate Britain múzeumban.

2018.09.19 06:30MTI

Szeptemberben több mint 115 ezer hétéves kezdte az iskolát Londonban. Steve McQueen arra gondolt, hogy osztályképeikből rendez tárlatot. A különleges projekttel a 12 év rabszolgaság 48 éves rendezője, aki maga is Londonban nőtt fel, a brit főváros sokszínűségét akarja ábrázolni.

McQueen a BBC Newsnak kifejtette, hogy nézete szerint amikor az ember iskolás lesz, a dolgok elkezdenek megváltozni, felfigyel a nemekre, a fajokra, az osztályokra, s mikor ezek tudatosulnak benne, az az egész gondolkodását örökre meg tudja változtatni.

A rendező arra is kitért, hogy azért választotta a klasszikus iskolai osztályfényképet kifejezési eszközéül, mert az iskolai fotó "nagyon formális": a gyerekek állnak vagy keresztbetett lábbal ülnek, s mellettük van a tanáruk. "Szerettem ezt a típusú fotót, ami az osztályra, az iskolára és a társadalomra is reflektál. Üzenet, ami annyira helyi, de amikor összekerül a többi fotóval, globálissá válhat" - fűzte hozzá.

"Mérföldkő ez az életkor a gyerek fejlődésében és identitástudatuk kialakulásában, ekkor figyelnek fel jobban a közvetlen családjukon túli világra" - magyarázta Maria Balshaw, a Tate igazgatója.

A fotók az izgatottság, a szorongás és a remény pillanatait örökítik meg a hagyományos klasszikus osztályfotón keresztül. Egyetlen év rengeteg osztályképét összegyűjtve a tárlat bemutatja a város sokszínűségét és a következő generációt, amely London jövőjét alakítja majd - mutatott rá az igazgatónő.

A Tate Britain Duveen Galériája 2019 novembere és 2020 májusa között mutatja be a kiállítást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.