Programajánló

Nemzetközi hegedűfesztivált tartanak augusztus elején Veszprém

A fesztivál nyitónapján Mozart-estet hallhat a közönség Fejérvári Zoltán zongoraművész előadásában, Vásáry Tamás vezényletével.

2018.07.03 01:29MTI

Nemzetközi hegedűfesztivál helyszíne lesz augusztus elején Veszprém. Az ötnapos zenei program megszervezésével Auer Lipót emléke előtt tisztelegnek a szervezők a hegedűművész szülővárosában - közölte a fesztivál művészeti vezetője.

Kováts Péter hegedűművész elmondta, hogy az augusztus 1. és 5. között tartandó fesztivál szerves része az évtizedek óta tartó hagyományápolásnak, melynek jegyében tévéfilmet készítettek, a művész életét bemutató könyvet adtak ki és számos zenei eseményt szerveztek.

A fesztivál öt napján, két veszprémi helyszínen nyolc koncertet hallhat a közönség. A rendezvény házigazdája a Mendelssohn Kamarazenekar, a veszprémi együttes három koncerten kíséri majd a vendégművészeket - közölte a művészeti vezető.

A fesztivál nyitónapján Mozart-estet hallhat a közönség Fejérvári Zoltán zongoraművész előadásában, Vásáry Tamás vezényletével.

Másnap, a 2016-os Auer Fesztiválon megalakult Auer Trió játékát hallhatja a közönség. A három zeneakadémiai tanárból alakult együttes célkitűzése az, hogy Auer kamaraművészi jelentőségére hívja fel a figyelmet, az esten Liszt kompozíciók, Haydn, Beethoven és Mendelssohn művek hallhatók majd - mondta el Kováts Péter.

Herczku Ágnes és zenésztársai lépnek színpadra a fesztivál harmadik napján, a koncerten az énekhang mellett népi hangszerek, zongora és cimbalom csendül majd fel.

Ugyancsak augusztus 3-án hallhatja a közönség David Geringas litván csellóművész játékát, aki Mozart-, Schumann- és Dvorák-műveket ad elő .

A Kállai Vonósnégyes Mozart-, Puccini- és Verdi-műveket ad elő, a New York-i székhelyű Klezmatics együttes pedig a hagyományos közép-európai stílust balkáni, latin és afrikai ritmusokkal ötvöző programmal érkezik a fesztiválra augusztus 4-én.

A veszprémi zeneművészeti gimnázium növendékeiből álló Gárdonyi Ifjúsági Kamarazenekar ad koncertet a fesztivál zárónapján. Augusztus 5-én lép színpadra Gidon Kremer hegedűművész is, aki Silvestrov találkozása Schuberttel címmel ad koncertet a Mendelssohn Kamarazenekarral zongora- és gordonkakíséret mellett.

Porga Gyula polgármester (FIDESZ-KDNP) arról beszélt, hogy Veszprém a tehetséges lokálpatrióták városa, akik mernek álmodni, és azt meg is tudják valósítani, aminek bizonyítéka az Auer Fesztivál is.

A koncerteket a veszprémi megyeházán és a Hangvilla rendezvényközpontban tartják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.