Programajánló

Budapesten ad koncertet a The Art Ensemble of Chicago

A The Art Ensemble of Chicago ad koncertet június 7-én a budapesti MOM Kulturális Központban a Get Closer sorozatban.

2018.06.03 05:30MTI

A szervezők közleménye szerint az 1960-as évek végén alakult zenekar jazzt, kísérleti műfajokat és performatív művészeteket is integráló muzsikájában az improvizációnak, a humornak, a csendnek és a szakralitásnak is fontos szerepe van. Szándékosan eklektikus, vad és kísérletező zenéjükben a jazzt ötvözik az európai kortárs irányzatokkal, valamint az ősi afrikai zenével.

A szokásos instrumentumok - szaxofonok, klarinét, fuvola, dob, zongora, szintetizátor - mellett kerékpáralkatrészeket, harangokat, játékhangszereket, szélcsengőket, kagylóhéjat és ütőhangszerek széles skáláját szólaltatják meg. Ezt kombinálják a vizualitással, koncertjeiken különböző jelmezeket viselnek és arcukat ősi törzsi jelekkel festik ki.

A zenekar a chicagói Association for the Advancement of Creative Musicians (AACM) alkotói közösség tagjaiból - Roscoe Mitchell, Malachi Favors, Lester Bowie - jött létre először The Art Ensemble néven, majd miután néhány évre Párizsba költöztek és csatlakozott hozzájuk Joseph Jarman és Famoudou Don Moye, vették fel végleges nevüket, az The Art Ensemble of Chicagót.

A klasszikus felállásból ma már csak Mitchell és Moye tagja a zenekarnak. Ők ketten Hugh Ragin trombitással, Tomeka Reid csellóssal és Jaribu Shahid bőgőssel alkotják a The Art Ensemble of Chicagót.

Pályafutásuk során közel 50 lemezt adtak ki, köztük olyan klasszikusokat, mint a Live at Mandel Hall (1972), a Nice Guys (1979) vagy az Urban Bushmen (1982) - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.