Programajánló

Kurtág György-darab Eötvös Péter nemzetközi mesterkurzusán

Kurtág György A boldogult R. V. Truszova üzenetei című darabja köré szerveződik az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány fiatal karmestereknek szervezett nemzetközi mesterkurzusa.

2017.03.27 01:30MTI

A két helyszínen zajló kurzus első állomása az alapítvány székhelye, a Budapest Music Center, ahol az UMZE Kamaraegyüttes művészei - Mali Emese, Bábel Klára, Soós Levente, Klenyán Csaba, Benyus János, Schlanger Tamás, Tóth Lajos, Bojtos Károly, Váczi Zoltán, Kiss Péter és Szalai András - mellett Imai Ayane és Brassói-Jörös Andrea szoprán énekesek segítik a munkát. A karmester hallgatókat Eötvös Péter tanítja - közölte az alapítvány az MTI-vel.

A március végén kezdődő kurzusra sokan jelentkeztek a világ számos országából. Jean-Philipe Wurtz, a franciaországi Linea Ensemble művészeti vezetője, valamint Eötvös Péter karmester, zeneszerző együtt választották ki azt a 6 karmestert, akik aktívan részt vehetnek a mesterkurzuson.

A budapesti Kurtág-próbák után a fiatal karmesterek - Petr Popelka (Csehország), Antonin Rey (Franciaország), Rémi Durupt (Franciország), Georgios Balatsinos (Görögország), Károlyi Sándor (Németország) és Szu-Han Yang (Tajvan) - együtt utaznak tovább Royaumont-ba, ahol a Linea Ensemble zenészeivel dolgozhatnak és tanulmányozhatják tovább a Kurtág-művet, valamint Pierre Boulez Le Marteau sans maitre című darabját.

Budapesten és Royaumont-ban is koncertszerű nyílt próbával ér véget a munka, és minden karmester lehetőséget kap a bemutatkozásra.

A budapesti időszak eredményét április 4-én láthatja-hallhatja a közönség a Budapest Music Centerben Eötvös Péter irányításával, aki a workshop munkájáról bevezetőt tart a közönségnek. A koncerten részletek hangzanak el a Kurtág-műből, valamint teljes egészében is elhangzik a darab, amelynek karmesterét a kurzus próbái során választja ki Eötvös Péter.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.