Könyvajánló

Bemutatták Koffán Tamás erdélyi fotóalbumát

Bemutatták Koffán Tamás csellóművész, fotográfus Közelből - fényképek Erdélyből 1979-2012 című albumát pénteken a Pesti Vigadóban.

2016.12.17 05:30MTI

Az eseményen Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke kiemelte: a fotóalbumban nemcsak képek, hanem el nem mondott történetek, mesebeli tájak és emberi sorsok elevenednek meg.

"Nem is gondolná az ember, hogy feketével és fehérrel mennyi színt és mennyi árnyalatot meg lehet jeleníteni, mennyi történetet lehet kiszínezni velük" - fogalmazott az elnök.

Hozzátette: Koffán Tamásnak különleges képessége van arra, hogy a megragadott pillanattal egész történeteket, teljes emberi életeket meséljen el. "A lencsevégre kapott arcokon, a megdermesztett mozdulatokban az örökkévalóságba merevedett idő dacol a mulandósággal" - mutatott rá.

Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára felidézte: Koffán Tamás fényképeire Sára Sándor, a nemzet művésze címmel kitüntetett operatőr, filmrendező hívta fel a figyelmet egy évvel ezelőtt. Úgy határoztak, hogy addig nem állnak meg, amíg nem születik meg a fotókat bemutató kötet - fűzte hozzá. Kitért arra is, hogy a kötetet az MMA a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel közösen gondozza.

Pomogáts Béla irodalomtörténész arról szólt, hogy ez a könyv tragédiába illő emberi sorsok lenyomatát foglalja magába, lehetővé téve a néző számára az azonosulást. Mint mondta, a kötetben az épületek és tájak mellett olyan emberi arcok láthatók, amelyek gazdái átélték a magyar történelem tragédiáit. A megtört, kétségbeesett, olykor reménytelen arcokra oda van írva az erdélyi magyar sors, a könyv üzenete és értéke, hogy mindezt a közelünkbe hozva lehetőséget nyújt a megismerésre, az azonosulásra, a szolidaritásra - hangsúlyozta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.