Irodalom

Félmillió fontért cserélhet gazdát J. K. Rowling kéziratos varázslókönyve

A féldrágakövekkel és ezüstszínű koponyával díszített kéziratba Rowling személyes üzenetet is írt.

2016.11.04 20:22MTI

Ötszázezer fontért (172 millió forint) cserélhet gazdát a Sotheby's aukciósház decemberi árverésén J.K. Rowling kéziratos varázslókönyve, amelyből annak idején mindössze hét példányt készített a Harry Potter regénysorozat szerzője.

A Bogar bárd meséi című könyv ritka példányát Barry Cunningham bocsátja árverésre, aki az 1990-es évek derekán átformálta a világ könyvkiadását azzal, hogy publikálta a Harry Potterről szóló mesét - írta a BBC News.

Cunningham most Rowling áldásával válik meg a kézirattól és a londoni aukcióból befolyó összeg egy részét az írónő Lumos nevű jótékonysági szervezetének adományozza.

A féldrágakövekkel és ezüstszínű koponyával díszített kéziratba Rowling személyes üzenetet is írt a már saját kiadóvállalattal rendelkező Cunninghamnek.

Személyes üzenettel (Sotheby's)

>"Barrynek, a férfinak, aki hitt benne, hogy egy szemüveges varázslófiúról szóló terjengős történetet el lehet adni... Köszönöm" - olvasható a barna bőrkötéses kézirat egyik lapján.

Bogar bárd meséi (Sotheby's)

A Bogar bárd meséi (The Tales of Beedle the Bard) egy fiktív könyv a Harry Potter-sorozatban, és egy valódi könyv is egyben, amelyet az írónő írt a regényfolyam mellé. Az olvasók a sorozat utolsó kötetében, a Harry Potter és a Halál ereklyéiben találkozhattak a könyvvel, amelynek valós változata 2008 decemberében jelent meg.

Rowling azonban eredetileg csak hét darab, kézzel írt és maga illusztrálta barna bőrkötéses példányt készített a mesekönyvből 2007-ben. A hét példányból hatot olyan embereknek adott, akik kiemelkedő szerepet játszottak a sorozat létrejöttében, a hetediket pedig elárverezték jótékonysági célra. A 2007-es aukción a várakozásokat 40-szeresen meghaladó összeget, 1,95 millió fontot fizettek a ritka kéziratért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.