Programajánló

Húszéves szolgálatát ünnepli a Schola Gregoriana Budapestinensis

A Pesti Ferences Rendházzal közösen ünnepli a Ferences Templomban végzett 20 éves szolgálatát a Gregorián Társaság október 11-én, a budapesti Ferenciek tere templomában a Schola Gregoriana Budapestinensis énekel.

2016.10.11 01:31MTI

A Gregorián Társaság együttese, a Schola Gregoriana Budapestinensis azzal a céllal alakult, hogy a gregoriánt annak helyén, azaz a liturgiában szólaltassa meg, s 20 éve minden kedden a Pesti Ferencesek esti szentmiséjén végez énekes szolgálatot.

A templomi Schola a Pesti Ferencesek templomában október 11-én az esti fél 7-es szentmisén ad hálát 20 éves szolgálatának jubileumáért - közölte a társaság az MTI-vel.

A Scholát 23 évvel ezelőtt hívta életre Béres György atya, a Gregorián Társaság alapítója, 24 éven át választott elnöke. Immár 20 éve annak, hogy Kis Csongor OFM, akkori templomigazgató bevezette, hogy keddenként, az esti szentmisén minden ének az egyház anyanyelvén szólaljon meg a Gregorián Társaság együttesének előadásában.

Az együttes a heti szolgálata mellett más helyeken is vállal liturgikus éneklést. Hat éve indult az Élő gregorián - Hangzó Árpád-kor országos programsorozat, amely legrégebbi templomainkba viszi el az ősi énekeket, ráirányítva a figyelmet múltunk értékeire, az európai és hazai kultúra összetartozására.

A 26 éves Gregorián Társaság Béres György pap, egyházzenész kezdeményezésére alakult a gregorián ének tanulmányozását, tanítását, művelését és közkinccsé tételét tűzve ki célul. Szakmai feladatuknak tekintik az énektanárok és karvezetők továbbképzését, legfontosabb céluk pedig a gregorián éneknek a saját helyén, azaz a liturgiában való megszólaltatása. A társaság elnöke 2014 óta Sapszon Ferenc Kossuth- és Liszt-díjas karnagy.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.