Expo

Magyar Kulturális Hét kezdődik Sanghajban

Hétfőn nyílik meg Sanghajban ünnepélyes keretek között a magyar kulturális hét, a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetem (SISU) újonnan indult magyar szakához kapcsolódóan.

2016.10.07 01:30MTI

A hivatalosan szeptember óta működő szak beindulásával megkezdte működését Kínában a magyar nyelv és kultúra második - a magyar állam által delegált lektorral működő - hiteles oktatási helyszíne - tájékoztatta az MTI-t a Balassi Intézet.

A többéves előkészítő munka eredményeként elindult szakot és a hozzá kapcsolódó magyar kulturális hetet Hammerstein Judit, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) Külföldi Magyar Intézetekért és Nemzetközi Oktatási Kapcsolatokért Felelős helyettes államtitkára és Cao Deming, a SISU rektora fogja hivatalosan megnyitni október 10-én.

Az önálló oktatáspolitikával rendelkező Sanghajban a SISU az idegen nyelvi képzés központja, ahol a nagy világnyelvek mellett egyebek között a holland, a svéd és a lengyel nyelv oktatására is van igény. Ennél fogva a profiljába kitűnően illeszkedik a magyar nyelv és kultúra tanítása is - olvasható a közleményben. A Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete is a SISU közreműködésével jött létre 2012 őszén.

A 10-12 hallgatóval induló magyar szak őszi kezdéséhez a KKM egy tankönyvekből és oktatási anyagokból összeállított csomagot készített elő, az egyetem pedig külön tanteremet és tanári szobát biztosít a magyarul tanulni vágyóknak. A magyar nyelvi lektort a Balassi Intézet jelölte ki nyílt pályázat útján.

Az október 10. és 15. közé meghirdetett Magyar Kulturális Hét egyik kiemelkedő eseménye Róth Miksa Megszínesített Napfény című kiállítása a Duolun Modern Művészeti Múzeumban. A tárlat, amely korábban Budapesten, Stuttgartban, Belgrádban, Marosvásárhelyen is látható volt, felnagyított fotók, vázlatok, korabeli és újabb fényképek segítségével szeretné felidézni Róth Miska sokszínű és sokrétű munkásságát; bemutatni az életpálya főbb szakaszait és műveit, bepillantást adva a magyar szecesszió világába.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.