Fesztivál

Négy kontinens képzőművészei az Art Market Budapesten

Négy kontinensről érkeznek kiállítók az Art Market Budapest (AMB) kortárs képzőművészeti vásárra, amelyen csaknem száz magyar és külföldi galéria, intézmény, művészeti projekt vesz részt október 13. és 16. között.

2016.10.05 03:30MTI

A Millenáris park B, C és D épületében, valamint parkjában 6200 négyzetméternyi területen több mint 500 művész sok ezer alkotása tekinthető és vásárolható meg - közölte a rendezvény keddi budapesti sajtótájékoztatóján Ledényi Attila alapító-igazgató.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes kiemelte a CAFe Budapest kortárs művészeti fesztivál és az AMB közötti együttműködést. Emlékeztetett arra, hogy idén a két fesztivál tematikáját összehangolták, így Lengyelország kortárs művészete áll mindkét rendezvénysorozat fókuszában.

A városvezető méltatta a vásár Art Photo Budapest elnevezésű szekcióját is, amely elmondása szerint 2014 óta segít abban, hogy Budapestre a fotóművészet egyik fővárosaként lehessen tekinteni.

Káel Csaba, a Müpa és a Fesztivál Tanács Operatív Testületének vezetője hozzátette: közös cél, hogy Budapest a kihagyhatatlan városok közé kerüljön Európa turisztikai térképén. Ebből a szempontból is fontos az AMB, hiszen sokan azért érkeznek a vásárra, hogy a kortárs művészetet hazavigyék innen, míg a CAFe Budapest előadóművészeti programokkal várja az érdeklődőket - jegyezte meg.

Ledényi Attila hozzátette, hogy az AMB lengyel vendégprogramjának elemeit összefogó Polish(ed) fesztivál keretében a vásár szobrászati projektét ezúttal teljesen Lengyelországnak szentelik: a Millenáris parkjában mutatkozik be a Lengyel Szobrászati Központ Gyűjteménye mások mellett az idei díszvendég, Magdalena Abakanowicz munkáival.

Október 14-én lengyel napot tartanak szakmai beszélgetésekkel, prezentációkkal, performanszokkal, de ezen a pénteken előadást tart Navracsics Tibor uniós biztos is.

Mintegy ötven kísérőkiállítás, szatelitprogram kapcsolódik az Art Market Budapesthez. A Deák 17 Galériában a Robert Capa munkatársaként világhírűvé vált lengyel fotográfus, Chim munkáiból, az A38 hajó kiállítóterében pedig a neves lengyel magángyűjtő, Cezary Pieczynski fotókollekciójából lesz látható válogatás.

Az Art from Berlin projekt a tavalyi bemutatkozás után idén is elhozza anyagát az AMB-re. Az Art Market kezdeményezésére létrejön egy német művészeti alap is, amely Magyarországon működő német vállalatok támogatásával német művészek munkáiból vásárol, és adományozza azokat magyar intézményeknek - mondta el Ledényi Attila.

Az AMB keretein belül ismét megrendezik az Art Photo Budapest vásárt, amely ezúttal is egy teljes kiállítási csarnokot kap. Az október 15-i napot a fotóművészetnek szentelik, előadást tart például Simone Klein, a Magnum Fotóügynökség európai vezetője.

Az Art Market idei vendégei közül Ledényi Attila kiemelte mások mellett a világhírű, magyar származású francia Yona Friedman építész-várostervezőt, Adriano Picinati di Torcellót, a Deloitte műkereskedelmi igazgatóját és a dél-afrikai Gideon Mendel fotóművészt is, aki az AMB-n személyesen mutatja be Drowning World (Fukdokló világ) című sorozatát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.