Augusztus 20.

Országszerte lesznek programok az állami ünnepen

Különböző családi és egyházi rendezvények is lesznek az augusztus 20-ai állami ünnep, Szent István napja alkalmából.

2016.08.20 09:21MTI

A fővárosban a hagyományokhoz híven az Országház előtt felvonják a nemzeti lobogót, majd a katonai tisztavatás következik, délután a Szent Jobb-körmenetre várják az ünneplőket, este pedig tűzijáték zárja a központi rendezvényeket. A rendszerváltozás után 1991 óta állami ünnep minden augusztus 20-a.

A Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatala (HM NRH) által szervezett programok a fővárosban fél 9-kor a Kossuth Lajos téren kezdődnek, ahol katonai tiszteletadás mellett, Áder János köztársasági elnök jelenlétében felvonják a nemzeti lobogót. Ezt követi a honvédtisztjelöltek avatása, amelyen köszöntőt mond Simicskó István honvédelmi miniszter, ünnepi beszédet pedig Áder János államfő.

Délelőtt 10 órától este 6 óráig idén is lesz parlamenti nyílt nap, ennek keretében egész nap ingyenesen lesz látogatható az Országház, és bárki megtekintheti a Szent Koronát. Emellett napközben gyermekprogramok, családi programok és koncertek várják az érdeklődőket a Clark Ádám téren, és idén is megrendezik a mesterségek ünnepét a budai Várban.

Áder János köztársasági elnök 11 órakor a Sándor-palotában adja át a Szent István-rend kitüntetéseket. 17 órától a Szent István-bazilika előtt misét mutat be Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, szentbeszédet mond Josip Bozanic bíboros, zágrábi érsek, ezt a hagyományos Szent Jobb-körmenet követi majd.

Új kilövési pontok is lesznek

A tűzijáték a hagyományoknak megfelelően este 9 órakor kezdődik. Idén a Citadellán is új helyről, a mellvédről lövik fel a rakétákat, és új kilövési pont lesz az Erzsébet híd is. Emellett a Lánchídról, valamint a két híd között a Dunáról, katonai pontonokról lövik majd fel a tűzijátékot. A szervezők szerint az esemény – amelyet a közmédia élőben közvetít – a helyszínen az Erzsébet híd és a Lánchíd közötti rakpartszakaszokról figyelve lesz a leglátványosabb.

Emellett számos vidéki és határon túli településen tartanak Szent István napi, az államalapításhoz kapcsolódó rendezvényeket. Több helyen az állami ünnep alkalmából adnak át különböző kitüntetéseket, elismeréseket, tartanak ünnepi misét, kenyérszentelést, emellett számos családi programmal, koncertekkel, tűzijátékkal várják az embereket.

Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Egyben az új kenyér ünnepe is.

Az Országgyűlés 1991-ben döntött úgy, hogy a nemzeti ünnepek – március 15., augusztus 20., október 23. – közül augusztus 20-át jelöli meg állami ünnepként.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.