Versvirágok Valentin napra

Janicsák István megint kitalált valamit

A Z'Zi Labor egykori frontembere megint kirukkolt valamivel. Valentin napra jelenik meg Janicsák István Versvirágok című kötete, a sztárvilágból hívott barátai adják elő különleges duett-verseit a jövő heti bemutatón.

2008.01.16 07:00Ruttka Ildikó, ma.hu

Ebben a kis kötetben, amelynek nem kisebbíti értékét, ha ajándékkönyvnek nevezzük, együtt kapjuk e hármat: verseket, virágokat, és emberi érzelmeket. Együtt adnak értelmet szerelemnek, boldogságnak, bánatnak és hitnek, s mindannak a sok érzelemnek, amely nélkül rációnk rabjaként, értetlenül szemlélnénk világot s virágokat. Janicsák István méltó a figyelmünkre. Sokfelé és sokszor bizonyította már, hogy eredendő irodalmi elhivatottsága megmaradt.

Zenei sikerei és ismertsége ellenére sem távolodott el az irodalomtól, gyerekeknek írt verseit óvodákban, iskolákban tanítják, ismerik. Kreativitása most sem hagyta cserben, a kötet második felében Apáti Miklós költővel írt duett verseit várhatóan mindenki élvezettel olvassa majd, újra, meg újra. Emberek és versek mellé, fia, Janicsák Viktor érzékeny, szép fotói festenek virágokat, hogy így kapjon ajándékba az olvasó, néhány szál, soha nem hervadó, igazi versvirágot.

 

 " - Úgy kezdődött, hogy megkértem Apáti Miklós József Attila- díjas költőt, aki már a gyerekeknek szóló verseskönyvemet is kitalálta és gondozta, legyen a konzultánsom, segítsen tanácsaival, hogy ne valljak szégyent ezzel a kis kötettel se - mondja Janicsák István. - Történt azután, hogy átnézve a verseket, kedvet kapott egy-két strófa átírásához, hogy megmutassa, így is meg lehetett volna írni. "

Január 22-én, a Műcsarnokban lesz a Versvirágok bemutatója, ahová Janicsák István néhány sztárbarátja - Kótai Mihály, Beszeda Gábor, Sárközi Anita, McDucky, Kasuba L.Szilárd -  rögtönzött felolvasást tart majd a különleges duett-versekből.  

" - Olyanok lettek, mint egy műfordítás - véli a zenész-költő. - És erről jutott eszembe: ha létezik duett dalban, mért ne lehetne versben is? Szabály nem volt, ugyanazt a dalt énekeltük, lehetőleg ugyanazokat a szavakat leírva, és máris megszületettek a duett versek. Ez tehát egy ősbemutató, kicsit fennköltebben: világpremier, amelyen remélem, nagyon jól szórakoznak majd!"

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.