1908-ban nyitotta meg kapuit

Százéves a veszprémi színház - egyhetes jubileumi programsorozat

Százéves a veszprémi színjátszás: 1908 őszén nyitották meg a szecessziós stílusú színházépületet, s a jeles évfordulót november 14. és 23. között egyhetes jubileumi programsorozattal ünneplik - tájékoztatta Bujtor István, a színház igazgatója az MTI-t.

2008.11.11 15:05MTI

A veszprémi teátrum centenáriumának ünnepét pénteken este Bulgakov Moliére (Álszentek összeesküvése) című, jubileumi bemutató előadásával nyitják meg - tette hozzá az igazgató, megjegyezve, hogy a darabot Vidnyánszky Attila rendelte, s a főszerepben Eperjes Károly látható.

A jubileum alkalmából megjelentetik a Veszprém Megyei Színházművészeti Lexikont, amelyben minden művész benne lesz, aki csak "megfordult" az elmúlt száz év alatt a veszprémi teátrumban - tette hozzá a színidirektor.

Tájékoztatása szerint rendeznek közönségtalálkozót is, melynek során teljesen nyitva lesz majd a ház és az érdeklődők sétálgatva tekinthetnek be a színház életébe.

A színház múltjáról építészeti és képeslap-kiállítást is megnyitnak, illetve kiadványt jelentetnek meg, kiadnak például egy színházi szakzsargont értelmező szótárt is
- mondta az igazgató.

Utalt arra is, hogy szombaton délután például játékos vetélkedőn a kritikusok által írt rövid jeleneteket adják elő a színház művészei. Bujtor István hangsúlyozta: talán a legfelemelőbb születésnapi ajándéknak a november 16-án kezdődő színházi Vándorfesztivál tekinthető: vásárnaptól hét estén át mindig egy vidéki színtársulat lép fel a 100 éves veszprémi teátrumban.

Vasárnap a székesfehérvári, hétfőn a kecskeméti, kedden a soproni, szerdán a szolnoki, csütörtökön a miskolci, jövő szombaton és vasárnap pedig a békéscsabai, illetve a debreceni művészek lépnek fel egy-egy darabbal a Petőfi Színházban és köszöntik a centenáriumát ünneplő veszprémieket
- tájékoztatott Bujtor István.

Közlése szerint a Vándorfesztivállal hagyományt szeretnének teremteni, a rendszeres találkozók fórumot biztosítanának a vidéki színházak közötti érdemi párbeszédnek és szakmai együttműködésnek.

Bujtor István az MTI-nek elmondta: várakozásaikon felül sikerült a tervezett 60 millió forintról 100 millióra növelniük idei saját bevételüket, az intézményt fenntartó Veszprém Megyei Közgyűlés pedig - a jubileum évében - a tavalyi 70 millió forinttal szemben ezúttal 160 milliós támogatást nyújtott.

Csupán szeptemberben négyezer jegyet váltott a közönség a darabokra, ami négyszer annyi, mint a múlt év hasonló időszakában volt - tette hozzá az igazgató.

Rámutatott: idén fél év alatt több mint a duplájára nőtt az előadás- és nézőszám, s a balatoni régióba, de az ország más helyeire is igen gyakran hívják vendégszereplésre a veszprémi társulatot, sőt már külföldi érdeklődés is "befutott". Az igazgató rámutatott: az eddigi 11 ezer 400 bérleteshez csak az új évad szeptemberi megkezdése óta ezren csatlakoztak, s a mostanra már stabil gazdálkodásnak köszönhetően 20 millió forintot tud az intézmény a legszükségesebb felújításokra fordítani.

Eperjes Károly, a színház művészeti vezetője elmondta: előadásaik iránt rendkívüli az érdeklődés, a produkciók pótszékes telt házakkal "mennek", ami egyértelműen jelzi, hogy elnyerték a közönség támogatását is műsorpolitikájukkal.

Elmondta: a 2009 szeptemberétől kezdődő évadra már három műsorvariációt is kigondolt - egy "igazán merészet is" -, ám mielőtt döntenének az előadásokról, meg kell tapasztalniuk, hogy a mostani évadot "hogyan veszi majd a közönség és a társulat".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.