Programajánló

Mozart- és Beethoven-művek a Concerto Budapest koncertjén

Mozart és Beethoven művei szólalnak meg a Concerto Budapest Nyárestek sorozatának zárókoncertjén július 7-én a Pesti Vármegyeháza udvarán.

2016.07.03 04:30MTI

A sorozatzáró hangversenyen Mozart B-dúr divertimentója és C-dúr oboaversenye, valamint Beethoven VIII. szimfóniája hangzik el. Az esten közreműködik Dienes Gábor oboaművész, vezényel Vásáry Tamás - közölte a zenekar az MTI-vel.

Mint írják, Mozart 1772-es divertimentója megidézi a 18. századi társas muzsikálás kultúráját és eleganciáját, valamint a zenélés helyét a polgáriasodó társadalomban. A C-dúr oboaverseny a hangszer koncertirodalmának egyik legjelentősebb alkotása. Sokáig csupán fuvolára való szerzői átdolgozása, az 1778-as D-dúr fuvolaverseny őrizte a szerző oboára szerzett versenyművét, míg 1920-ban elő nem került a salzburgi Mozarteum archívumából az elveszettnek hitt eredeti szólamanyag - olvasható a közleményben.

Beethoven VIII. szimfóniája "nem keltett vihart" az 1814. február 27-i bécsi ősbemutatón, mert a művet leárnyékolta a Wellington spanyolországi győzelmét ünneplő Csataszimfónia és a VII. szimfónia. Az egykorú kritika szerint ennek nem oka a művészi kidolgozás gyengébb vagy alacsonyabb foka, mert Beethoven azonos műfajú kompozícióihoz hasonlóan ezt is az a sajátos szellem járja át, amelyben eredetisége mindenkor megnyilvánul.

A hangverseny rossz idő esetén az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara (ELTE-ÁJK) aulájában lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.