Aki Márton napján libát eszik,...

Libás finomságok mellé új bor dukál, Szent Márton ünnepén

November 11., Szent Márton napja ma már bevonult a magyar gasztronómiába: ilyenkor magára adó étterem libából készült, egyre rafináltabb vagy éppen hagyományos, egyszerűbb magyaros ételeket kínál és nem feledkezik meg az újborról sem.

2008.11.08 18:35MTI

Ki ne ismerné azt a régi kedves mondást, hogy "aki Márton napján libát eszik, egész évben nem éhezik". A legenda szerint Márton, egy római tribunus i.sz. 316-ben született fia a légió katonája lett és 18 éves volt, amikor palástját odaadta egy didergő koldusnak. Nem sokkal később megkeresztelkedett, és misszionárius lett, majd később püspökké választották.

A régi krónikák úgy jegyezték fel, hogy Márton elbújt a nagy megtiszteltetés elől a libák között, de a nagy gágogás elárulta. Amint arról az egyik budapesti étterem honlapja is megemlékezik, a Márton-napi libalakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. Hogy akkor miként készítették a libás finomságokat, azt nem igazán lehet már felidézni. A mai kínálat azonban bizonyára gazdagabb, mint az akkori.

A budapesti éttermek séfjei igyekeznek kreatívan, a mai igényeknek megfelelően felhasználni a liba finom húsát és minden más "alkatrészét". Kapitány Gábor, az egyik belvárosi divatos étterem séfje saját maga füstöli a libamellet, amelyet konyakos libamájkrémmel tölt meg, friss szarvasgombával fűszerezi és kevert salátával kínálja. A konfitált (lassan, nem túl magas hőfokú zsírban párolt) kacsazúzának ugyancsak saláta a körete. A ludaskása libamellből és libamájjal készül. Ilyenkor nagyon népszerű a kacsa is, amelynek a combját burgonyás rétessel és párolt káposztából készült habbal teszi különlegessé. Markus Marquardt, az egyik ötcsillagos szálloda séfje igazi magyaros Márton-napi libatort állított össze.

A libatöpörtyűt, mint étvágyfalatkát törkölypálinka kíséri, ezután következik a klasszikus libakolbász és a hideg füstölt libamell - mint előételek- a libaleves maceszgombóccal, a sólet és a libasült. Mint Marquardt elmondta a liba - az újborral kísérve - Magyarországhoz hasonlóan szintén főszereplője ilyenkor a németországi, svájci és osztrák éttermek, szállodák étlapjainak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.