Programajánló

Az NKA alkotói pályázatának nyertes munkáiból nyílt kiállítás a Várkert Bazárban

A kiállítás célja, hogy az NKA a támogatásban részesült iparművészek, fotóművészek és képzőművészek számára széles közönség előtti bemutatkozást biztosítson.

2016.06.02 23:31MTI
MTI Fotó: Balogh Zoltán

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Vizuális Művészetek Kollégiumának 2014-es alkotói pályázatán támogatott művészek munkáiból nyílt kiállítás szerdán a Várkert Bazárban.

A kiállítás célja, hogy az NKA a támogatásban részesült iparművészek, fotóművészek és képzőművészek számára széles közönség előtti bemutatkozást biztosítson - emelte ki beszédében Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke.

Elmondta, hogy a kurátorok 514 beérkezett pályázatból 179-et részesítettek összesen 106 millió forintos támogatásban. A kiállítás és a kiállítási tárgyak 2013-tól egy önálló internetes oldalon, online katalógus formában is megtekinthetők, itt láthatóvá és elérhetővé válik az összes támogatott mű, a róla készített rövid szöveges összefoglalóval együtt.

Az alelnök felidézte, hogy az alkotói kiállítást hetedik alkalommal rendezi meg az NKA, amelynek kuratóriuma az első évben 27 pályázatot támogatott, 2012-ben már 101-et, 2013-ban pedig 243 művet 168 millió forinttal.

"A megkezdett hagyományt természetesen folytatni szeretnék, így a 2015-ben rekordszámú, mintegy 255 darab, alkotói támogatásban részesült műalkotást a jövő évben tekinthetik meg az érdeklődők" - emelte ki.

Hozzátette: a szakmai döntéseket erősíti, hogy a Nemzeti Kulturális Alap kollégiumi rendszere ez év január 1-jétől átalakult: a Vizuális Művészetek Kollégiuma feladatait három másik, az Ipar-, a Képző- és a Fotóművészet Kollégiuma vette át.

Fabényi Júlia, a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója, aki tagja volt a Vizuális Művészetek Kollégiumának, és jelenleg a Képzőművészet Kollégiumának vezetője, elmondta: a kuratóriumi tagok a pályázatok értékelésénél azt tartották szem előtt, hogy a minőségi képzőművészetet támogassák, egy már meglévő életműnél annak továbbviteléhez és megőrzéséhez kívántak segítséget nyújtani, a fiatal alkotóknak pedig saját útjuk kialakítására kívántak esélyt adni.

A tárlat július 31-ig látogatható a Várkert Bazár déli palotájában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.