A vevő egy brit gyűjtő

Csaknem hatmillió forintért kelt el II. Erzsébet egy fiatalkori levele

Röviddel esküvője előtt írta leendő férjével, Fülöppel herceggel való megismerkedéséről és kapcsolatuk első éveiről.

2016.04.25 01:30MTI

A várt 1000 font körüli összeg helyett 14 400 fontért (5,7 millió forint) talált gazdára egy internetes árverésen II. Erzsébet brit királynő egy fiatalkori levele, amelyet röviddel esküvője előtt írt leendő férjével, Fülöppel herceggel való megismerkedéséről és kapcsolatuk első éveiről.

Erzsébet 1947-ben, 21 évesen írta a levelet Betty Shew írónőnek, aki könyvet készült publikálni a közelgő királyi esküvőről. A kétoldalas levélben a hercegnő részletesen beszámol arról, hogyan ismerkedett meg későbbi férjével. Mint írja, az első találkozás, amelyre emlékszik, a dartmouthi haditengerészeti főiskolán történt 1939 júliusában, amikor ő még csak 13 éves volt, a 18 éves Fülöp pedig kadétként épp elindulás előtt állt.

A háború alatt csak ritkán találkoztak. A levelet a Chippenham Auction Rooms aukciósház bocsátotta áruba online és telefonos árverésen. A vevőről csak annyit tudni, hogy egy brit gyűjtőről van szó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.