Diaszpóra

Rengeteg irat gyűlt össze a tengerentúli magyaroktól a Mikes-programban

A program célja az, hogy feldolgozzák az iratokon, plakátokon, fényképeken keresztül az Észak- és Dél-Amerikában, valamint Ausztráliában élő magyarság történetét.

2016.04.21 00:30MTI

A Mikes Kelemen-program elindítása, 2013 óta 186 köbméternyi történeti értékű irat gyűlt össze a tengerentúli, diaszpórában élő magyarságtól - mondta az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára.

Szilágyi Péter közölte: a program célja az, hogy feldolgozzák az iratokon, plakátokon, fényképeken keresztül az Észak- és Dél-Amerikában, valamint Ausztráliában élő magyarság történetét. Ennek érdekében nyolc ottani városban gyűjtőpontot jelöltek ki.

Azért volt sürgető a program elindítása, mert tartani lehetett attól, hogy elvesznek ezek az iratok, hiszen már a második, harmadik generációs magyarság él a tengerentúlon, amelynek tagjai sokszor már nem is beszélnek magyarul.

Száztíz köbméternyi iratot feldolgozásra már az Országos Széchenyi Könyvtárba szállítottak.

Idén ősszel hasonló programot szeretnének elindítani Európában is - mondta Szilágyi Péter.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.