Utolsó színpadi szerepét már betegen játszotta el

Sulyok Mária színésznő idén lenne száz éves

Száz éves lenne november 5-én Sulyok Mária, az egyik legszebben beszélő magyar színésznő, a Macskajáték felejthetetlen Orbánnéja.

2008.11.03 18:52MTI

Szautner Mária néven egy ötgyermekes katonatiszt családjába született Királyhidán (ma Bruck an der Leitha, Ausztria). A színjátszás iránti érdeklődése a helyi leányiskolában kezdődött, 1925 őszén Budapesten, színiakadémiai felvételijén már anyja leánykori nevén, Sulyok Máriaként szerepelt.

A bizottság előtt az Anyám tyúkját adta elő magyarul és a Miatyánkot németül, s ez elegendő volt ahhoz, hogy felvegyék.

1929-ben a debreceni színházhoz szerződött, majd Miskolc, a Vígszínház, a Magyar Színház, a Pesti Színház, a Városi Színház, a Madách Színház következett, mindenütt csak egy évadot maradt. A háború után Várkonyi Zoltán Művész Színházában, 1946-tól a Nemzeti Színházban, 1949 és 1951 között a Belvárosi Színházban lépett fel, majd 1959-ig a Néphadsereg Színházában (Vígszínház) játszott. 1961-től 1977-ig a Vígszínház tagja volt, de amikor Várkonyi a nyugdíjazását kezdeményezte, a sértett művésznő a Madách Színházhoz szerződött, amelynek haláláig tagja maradt. 1952 és 1966 között a Színház- és Filmművészeti Főiskolán színészmesterséget, színpadi beszédet tanított.

Pályakezdő korában kortárs szerzők nőalakjait formálta meg, később klasszikus és modern hősnőket, vígjátékok karakterfiguráit keltette életre. Megszámlálhatatlan szerepben láthattuk színpadon, játszotta Gertrúd királynét (Shakespeare: Hamlet), Gertrudist (Katona: Bánk bán), Bernardát (Lorca: Bernarda háza), Rickl Máriát (Szabó Magda: Régimódi történet), Arkagyinát (Csehov: Sirály), Hekabét (Euripidész-Sartre: Trójai nők). Pályájának egyik csúcsa Claire Zachanassian alakjának megformálása volt Dürrenmatt Az öreg hölgy látogatása című drámájának Vígszínházi előadásában. A másik hatalmas siker - és saját maga szerint élete legnagyobb élménye is - Orbánné figurája volt Örkény István Macskajátékában, e szerepben négyszázszor lépett színpadra Budapesten.

Orbánnét aztán német nyelven Berlinben is eljátszotta, ugyancsak óriási sikerrel. Örkény többször mondta: szerencsésnek érzi magát, hogy Sulyok Mária kortársa lehet.

Filmen és tévéjátékokban is közkedvelt volt: szerepelt a Különös házasság (1950), a Rangon alul (1960), a Foto Háber (1963), A kőszívű ember fiai (1964), az Egy magyar nábob, a Kárpáthy Zoltán (1966), a Naphosszat a fákon (1969), A két Madáchné (1971), a Yerma (1985) című alkotásokban. Utolsó színpadi szerepét már betegen játszotta el, állapota többszöri kórházi kezelés ellenére sem javult, s végül 1987. október 20-án hunyt el Budapesten.

Sulyok Máriát a kritikusok és a közönség is szerették, a kollégák pedig tisztelték benne a mély emberséggel párosuló szakmai kérlelhetetlenséget. Művészi munkáját 1957-ben Kossuth-díjjal, 1961-ben érdemes művészi, 1963-ban kiváló művészi címmel ismerték el.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.