Árpád-kori kalandozás, pálinkafesztivál

Új rendezvényekkel bővül a Sóstói Múzeumfalu programja

Több új rendezvénnyel, így Árpád-kori kalandozással, tirpák lakodalommal és pálinkafesztivállal bővül a Sóstói Múzeumfalu idei programja.

2016.04.09 20:30MTI

Szabó Sarolta, a nyíregyháza-sóstógyógyfürdői skanzen igazgatójának tájékoztatása szerint a honfoglalás kori időket július 23-án elevenítik fel az intézmény Árpád-kori falurészében, ahol hagyományőrző csoportok tartanak csata- és íjászbemutatót. A látogatók is kipróbálhatják majd az egykori íjak és a hajítófák használatát, készíthetnek régi ékszereket, középkori játék babákat és önthetnek nyílhegyeket. A honfoglalók köleses ételeit és sültjeit is megkóstolhatják, kézműves sörökkel, valamint borokkal kiegészítve.

A múzeumfaluban október 8-án egy igazi hagyományos tirpák lakodalmat is rendeznek. Az érdeklődőket beavatják az előkészületekbe, a tyúkkopasztásba, a csigacsinálásba és az örömkalács készítésébe, továbbá láthatók lesznek a szlovák ajkú népcsoport hagyományos ünnepi viseleteinek darabjai.

November 26-án András-napi pálinkafesztiválra várja az intézmény a látogatóit,a térség három eredetvédett párlatát, az újfehértói fürtös meggy-, a szabolcsi alma- és a szatmári szilvapálinkát mutatják be. Lesz pálinkaverseny, ismertetik a jó párlatfőzés titkait és pálinkás vacsorával is várják a vendégeket.

A nagyrendezvények idei programja a labdarúgó Európa-bajnoksághoz kapcsolódóan június 11-én kiegészül a Régi idők focija elnevezésű kiállítással. Szeptember 11-én pedig a térség híres gyümölcsének, a szilvának a termesztését, az abból készült ínyencségeket - az aszalványoktól a lekváron és a süteményeken át a pálinkáig - mutatják be. December 10-én - szintén új rendezvényként - a régi karácsonyok adventi készülődését elevenítik fel, gyertyamártásra, mézeskalács-sütésre, és házi szaloncukor-készítésre invitálnak mindenkit.

A korábbi, már hagyományosnak számító nagyrendezvényeket, így a május elsejei majálist, a május 18-ai múzeumi világnapot, a május 16-ai pünkösdöt, a június 23-ai Szent Iván éjszakáját, az augusztus 20-ai kenyérünnepet, a szeptember 30-ai népmese napját, a november 12-ei Márton-napi vígasságot továbbra is megtartják a Sóstói Múzeumfaluban az idén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.