Omara Portuondo koncert!

Lenyűgöző zenei élmény a Művészetek Palotájában!

A pályafutása kezdetének hatvanadik évfordulóját idén ünneplő Omara Portuondo tizenöt esztendős volt, amikor a Tropicana kabaré táncosnőjeként feltűnt. Énekelni is ott kezdett, kubai bossa novával átitatott amerikai dzsessz-sztenderdeket.

2008.11.03 18:00ma.hu
Omara Portuondo

1952-ben nővérével Cuarteto Las D'Aida néven női énekegyüttest alakított, aztán a szólókarrier évei következtek el számára. Ő képviselhette hazáját a sopoti dalfesztiválon, de azért a munkások szórakoztatására a cukornádültetvényekre kivezényelt művészek között is fel kellett lépnie. 1996-ban, amikor a Buena Vista Social Club album felvételei elkezdődtek, Omara is a havannai Egrem stúdióban dolgozott.
 
A producer Ry Cooder kapott az alkalmon, s felkérte, hogy a Veinte Anos című bolerót együtt énekelje Compay Segundóval. A többi már történelem. A dal az album egyik fénypontja, Omara pedig a Buena Vista Social Club lemezsorozat elmaradhatatlan szereplője lett. Ibrahim Ferrer első lemezén a Silencio című boleróval tündököltek, majd Omarának ragyogó szólólemezei is megjelentek: 2000-ben a Buena Vista Social Club presents Omara Portuondo, 2004-ben pedig a Flor de Amor. 

Legutóbb, 2006 novemberében "Szimfonikus projektje" alkalmából láthattuk a Művészetek Palotájában. Most az azóta készített, Gracias című lemezével tér vissza hozzánk, s alighanem legavatottabb ismerői körében is meglepetést fog kelteni. 

A Gracias ugyanis a legintimebb anyaga szokatlanul mély brazil befolyással, és annak megfelelő kísérettel. 

Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem november 5. Szerda 19:30

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.