Programajánló

Magyarország ukrán képzőművészek szemével - Kiállítás Kijevben

Kiállítás nyílt kedden Kijevben Magyarország ukrán képzőművészek szemével címmel a magyar nagykövetségen. A látogatók tíz művész 22 alkotását tekinthetik meg.

2016.04.07 00:30MTI

Keskeny Ernő nagykövet elmondta, hogy a kiállítást a külképviselet mellett az ukrán nemzeti művészeti akadémia és az ukrán-magyar baráti társaság szervezte. Történelmi hátteréről szólva kiemelte, hogy a rendezvény Hajdúszoboszlóhoz kötődik, ahol néhány évvel ezelőtt magyar, szlovák és ukrán képzőművészek összefogásával megalakult az úgynevezett Hajdúszoboszlói Művészeti Kezdeményezés.

A kiállított alkotások között láthatók többek között Andrij Csebikinnek, az ukrán képzőművészeti és építészeti akadémia rektorának grafikái; Dmitro Tkacsnak, Ukrajna volt budapesti nagykövetének, az ukrán-magyar barát társaság elnökének kerámiái; Andrij Bokotej akadémikus két üvegfestménye, valamint Micska Zoltán, Angyalosi Sándor és Ivancso András magyar nemzetiségű ukrajnai képzőművészek festményei.

A főként impresszionista és avantgárd stílusú alkotások között vannak tájképek - köztük a budapesti Lánchidat és a Parlament épületét ábrázoló festmények - és olyan elvont alkotások is, amelyek többségét Magyarország ihletette.

Andrij Csebikin elmondta, hogy az ukrán művészek már több mint húsz éve látogatják rendszeresen a hajdúszoboszlói alkotótábort, ahol a város, az ott élő emberek és a közeli Hortobágy állat- és növényvilága rengeteg témát nyújt.

A nagykövetség tájékoztatása szerint a kiállítás a külképviselet épületéből két hét múlva "átköltözik" a híres kijevi Pecserszka Lavra barlangkolostor műemlékegyüttesébe, majd a későbbiekben a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk városában lesz látható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.