Ezüstpénzeket osztogatott

A brit uralkodó nagycsütörtöki ajándékosztása a 90. születésnap jegyében

A sok évszázados hagyománynak megfelelően ezüstpénzeket ajándékozott kiválasztott alattvalóinak nagycsütörtökön a brit uralkodó, aki az alkalmat összekötötte közelgő 90. születésnapjával.

2016.03.24 17:01MTI

II. Erzsébet királynőtől ennek megfelelően 90 férfi és 90 nő vehette át a legősibb angliai királyi rezidencia, a London nyugati határában fekvő windsori kastély Szent György-kápolnája előtt a piros és fehér kicsiny tárcákba rejtett érméket.

A piros pénztárcákban egy-egy ötfontos és 50 pennys névértékű ezüstpénz volt. Az ötfontos érmét az április 21-én esedékes 90. születésnap tiszteletére, az 50 pennys ezüstérmét pedig az angol történelem fordulópontját jelentő, 1066-ban, vagyis éppen 950 éve megvívott hastingsi csata emlékére verték.

A fehér pénztárcákban voltak a tulajdonképpen nagycsütörtöki ezüstpennyk, 1, 2, 3 és 4 pennys névértékben, oly módon válogatva, hogy összegük éppen kiadja az uralkodó életkorát, vagyis ezekben a tárcákban a szerencsés kiválasztottak 90 ezüstpennyt kaptak.

A nagycsütörtöki uralkodói pénzajándékozás nyolcszáz éves hagyomány Angliában; a királyok és királynők a XIII. század óta gyakorolják ezt a húsvét előtti gesztust a szegények megsegítésére. Korábban szokás volt ételt és ruhát is adományozni az elesetteknek ezen a napon.

Ma már e gesztus jelképes jelentőségű, és a megajándékozottakat társadalmi tevékenységük, a helyi közösségek szolgálatában szerzett érdemeik alapján választják ki, évente rendszerint egy-egy egyházközösségből, de az idei jeles születésnap alkalmából az Egyesült Királyság minden nemzete küldhetett képviselőt a csütörtöki eseményre.

II. Erzsébet királynő 90. születésnapjára nagyszabású rendezvénysorozattal készül Nagy-Britannia népe.

A maratoni ünnepségfolyam május 12-én kezdődik: négy napon át minden este 90 perces parádéval ünneplik az uralkodó születésnapját a windsori kastély parkjában. A szervezők a hatalmasnak ígérkező programról egyelőre csak annyit árultak el, hogy 1500 táncos, énekes, zenész, színész és egyéb művész lép fel, és a műsorban 900 ló is szerepel.

A hivatalos ismertető szerint a 90 perces program a királynő eddigi 90 évnyi életútjának és több mint hat évtizednyi uralkodásának legfőbb epizódjait idézi fel.

A műsort ugyanaz a csapat rendezi, amelyik az uralkodó trónra lépésének 60. évfordulóján tartott hatalmas gyémántjubileumi ünnepségsorozatot is szervezte 2012-ben.

A négynapos windsori parádé csak az első nagyszabású tisztelgés lesz a 90 esztendős királynő előtt, egy hónapra rá ugyanis minden idők legnagyobb utcabáljával ünnepelheti London népe II. Erzsébet jeles születésnapját.

A tervek szerint a megaparti helyszíne a Buckingham-palotát, a királyi család első számú londoni rezidenciáját és az Admiralitást összekötő, vörös aszfaltjáról híres sugárút, az egy mérföld - 1,6 kilométer - hosszú The Mall lesz. Az út teljes hosszában piknikasztalokat állítanak fel, amelyek mellett tízezren ehetnek-ihatnak a június 12-ére tervezett ünnepi partin.

A windsori és a londoni ünnepségek jegybevételeit a királynő által támogatott jótékonysági szervezetek kapják.

II. Erzsébet királynő a világ legidősebb uralkodója, és az európai történelem legrégebbi, ma is létező monarchiájának élén áll.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.