Elismerés

Átadták a 2016-os Derkovits-ösztöndíjakat

Huszonkét fiatal képzőművész kapta meg a Derkovits-ösztöndíjat a budapesti Műcsarnokban, ahol kiállítás is nyílt a győztesek munkáiból.

2016.03.03 04:30MTI

Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója a keddi díjátadón felhívta a figyelmet arra, hogy az 1955-ben alapított Derkovits Gyula képzőművészeti díj presztízsértékkel bír az intézmény és a fiatal kiállító művészek számára is. Mint mondta, a huszonkét díjazott hamarosan a magyar képzőművészeti élet kánonjának meghatározó szereplőjévé válhat.

"Ez nem egy egyszerű formális tradíció: a díj hagyományának fenntartása a magyar képzőművészeti élet számára kulcsfontosságú" - hangsúlyozta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a most nyíló kiállításon az első-és másodéves ösztöndíjasok munkái láthatók, a végzősök beszámoló-ó tárlatát másik helyszínen rendezik meg.

Szegő György elmondta: a beszámoló tárlat együtt látható a Frissen című kiállítás művészeinek munkáival, amely generációs hidat képez a fiatal és tapasztaltabb művészek között. A Frissen alkotói közül korábban többen ugyancsak Derkovits-ösztöndíjban részesültek például Orosz István vagy Jovián György - tette hozzá.

Szurcsik József Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektorhelyettese méltatásában felhívta a figyelmet a kiállított munkák sokféleségére, valamint arra, hogy az alkotók művészet nyelvén olyan munkákat hoztak létre, amely formálja a társadalmat és a világot.

"Fontos a Derkovits-ösztöndíj azért is, hogy a művész ne sodródjon, ne legyen megvásárolható, csábító ígérgetéseknek ne essen áldozatul, de ne is dőljön be és ne őrlődjön fel az egyéniségkeresés közepette" - hangoztatta Szurcsik József, hozzátéve, hogy ez a kiállítás azt is bizonyítja: létezik egy ellenpont, egy másik oldal, akinek fontos a minőségi művészet.

Mint mondta, a díj ösztönző támogatásként segíti a fiatal alkotók boldogulását és így közvetlenül járul hozzá új műveik megalkotásához. Az ösztöndíj összege jelenleg havi 100 ezer forint és a nyertesek egy éven át kaphatják meg.

Derkovits-ösztöndíjban részesült Békési Ervin, Borsos Lőrinc és Lőrinc Lilla, valamint alkotótársuk Borsos János; Fabricius Anna, Felsmann István, Gallov Péter, Gombos Andrea, Hajas Katinka, Hardi Ágnes, Horváth Csaba Árpád, Izsák Előd, Jakatics-Szabó Veronika, Karsai Dániel, Keller Diána, Kovács Budha Tamás, Kristóf Gábor, Kútvölgyi- Szabó Áron, Martin Henrik, Molnár Zsolt, Szalay Péter, Szécsényi - Nagy Loránd.

A Derkovits-ösztöndíjasok kiállítása március 26-ig tekinthető meg. A díjakat Hóvári János, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) főigazgatója adta át.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.