Feszültségek

Idén nem osztják ki a legrangosabb vajdasági újságírói díjat

A legrangosabb vajdasági magyar újságírói elismerést hagyományosan március 15-én, a magyar sajtó napján adják át. Ez idén elmarad...

2016.02.28 01:35MTI
hirdetés

"A vajdasági magyarság mély politikai és társadalmi megosztottsága" miatt az idén nem osztják ki a Napleány-díjat, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség (VMMSZ) publicisztikai díját - közölte a Napleány-díj kuratóriuma csütörtökön.

A legrangosabb vajdasági magyar újságírói elismerést hagyományosan március 15-én, a magyar sajtó napján adják át. Azokat a magyar újságírókat díjazzák, akik írásaikkal a nyomtatott és az elektronikus sajtóban hozzájárulnak a délvidéki magyarság minőségi tájékoztatásához, illetve a magyar közösség életével foglalkozó írásaikkal segítik annak megmaradását.

A publicisztikai díjat - amelyet a Dévavári család ajánlott fel Dévavári Zoltán 75. születésnapja alkalmából, és amely Baranyi Károly szobrászművész Napleány című alkotása - a VMMSZ által kinevezett kuratórium ítéli oda. (Dévavári Zoltán, írói nevén Dér Zoltán Csáth Géza és Kosztolányi Dezső életének és műveinek kutatója, írói hagyatékaik gondozója volt.)

Az idén a díjátadás a Napleány-díj kuratóriumának döntése értelmében elmarad.

Az indoklás szerint "a vajdasági magyarság mély politikai és társadalmi megosztottsága, a közéletben jelen lévő feszültségek, a szellemi barikádok nagyon is valós léte, a közelgő választási kampány, valamint amiatt, hogy sajtónk szabadságának a megítélésével kapcsolatban komoly véleménykülönbségek vannak", ezért nem osztanak ez alkalommal díjat.

A Napleány-díj kuratóriumának elnöke és a díj alapítója azt is közölte azonban, hogy amennyiben a helyzet rendeződik, októberben mégis kiosztják a díjat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.