Hagyományteremtés

Bányász emlékévet szerveznek Tatabányán

Tatabánya bányász hagyományait bemutató emlékévet szerveznek a városban 2016 végétől 2017 októberéig, a programsorozatban hagyományteremtő szándékkal megrendezik a bányászvárosok találkozóját is.

2016.02.06 03:30MTI
hirdetés

Schmidt Csaba polgármester elmondta, az emlékév december 23-án kezdődik, mivel 120 éve ezen a napon hozták a felszínre az első csille szenet a tatai medencéből. A rendezvénysorozat 2017 október 10-én zárul, Tatabánya várossá nyilvánításnak 70. évfordulójára emlékezve.

Az emlékév alkalmából felújítják és közösségi térré alakítják a volt bányatiszti kaszinót, amelyet a város 2014-ben vásárolt meg romos állapotban. Az épületben a térségi bányászat történetét bemutató interaktív kiállítást hoznának létre, ennek egyik attrakciója egy 200 négyzetméteres terepasztal. A maketten méretarányosan elhelyeznék a tatabányai aknákat, a hozzájuk kapcsolódó üzemeket és csillepályákat.

Az emlékév keretén belül a város külterületein még megmaradt aknalejáratokat és bányászati létesítményeket összekötő kerékpáros útvonalat terveznek, illetve a Jászai Mari Színház, Népház melletti ligetben a térség bányászatában kiemelkedő személyiségeknek emlékparkot alakítanak ki.

A térség 1907-ben mélyített egyik első aknája 1944-ig működött, később társasház épült a helyén. A létesítményt falfestménnyel idéznék meg a ház tűzfalán.

Az emlékév programjának kialakításában közreműködnek a Tatabányai Múzeum és a Vértes Agorája közművelődési intézmény vezetői, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület és a Bányaipari Dolgozók Szakszervezetének helyi képviselői, valamint a képviselő-testület frakcióinak egy-egy tagja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.