Vasárnap este

A Rajkó Zenekar koncerttel emlékezik alapítójára

Olyan koncertező zenekart hozott létre, amely a világ összes földrészén meghódította a legnagyobb színházak és koncerttermek közönségének szívét.

2016.01.15 11:18MTI
Forrás: Youtube

A Rajkó Zenekar koncerttel emlékezik alapítójára, Farkas Gyulára halálának 25. évfordulója alkalmából vasárnap este a Duna Palotában.

A palota színháztermében adandó műsorban a világhírű Rajkó Zenekar és a Rajkó Művészegyüttes Tánckara mellett fellépnek a magyar nótaéneklés nagyjai - Madarász Katalin, Bokor János -, továbbá Szomora Pál Belgiumban élő hegedűművész, ifj. Szomora Pál, a Virtuózok versenyének döntőse, Váradi Gyula, szintén a Virtuózok versenyének döntőse, valamint Szomora Zsolt prímás, akik mindannyian Farkas Gyula leszármazottai; az est házigazdája Asbóth József - tájékoztatta az MTI-t Gerendási István, a Rajkó Művészegyüttes igazgatója.

Farkas Gyula 1950-ben az Állami Népi Együttes alapító tagja volt, és 1960-ig ott is végezte művészeti tevékenységét. Már ez idő alatt, 1952-ben megalapította a Rajkó Zenekart, amelynek karmestere, művészeti vezetője volt egészen haláláig.

1960-tól már csak a "rajkók" tanításának, hangszerelésnek és zeneművek komponálásának szentelte életét. Nagy klasszikus zeneszerzők - Liszt, Kodály, Bartók, Offenbach - műveit hangszerelte meg cigányzenekarra, amivel olyan egyedi hangzásvilágot alakított ki, amit világszerte szeretnek és csodálnak. Nagy részben ennek is köszönhetően vált világhírűvé és egyedülállóvá a Rajkó Zenekar. Ezzel a cigánymuzsikát az éttermek szűkös színpadairól a világ pódiumaira emelte. Olyan koncertező zenekart hozott létre, amely a világ összes földrészén meghódította a legnagyobb színházak és koncerttermek közönségének szívét. Egyedi pedagógiai módszerei miatt külföldön is nagy népszerűségre tett szert - írták az MTI-hez eljuttatott életrajzban.

Életét a magyar cigányzene szolgálatának szentelte, és "rajkók" ezreit nevelte muzsikussá. A magyar kultúra és művelődéstörténet kiváló alakja, a múltat és a jelent kötötte össze nagy tudásával, értékmentő tenni akarásával - fogalmaztak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.