226 éve történt!

Niccolo Paganini, az "ördögi" hegedűművész

Niccolo Paganini, a világhírű hegedűművész ezen a napon született 1782-ben. Kilenc éves kora előtt komponálta első szonátáját, 1793-ban már fellépett a nyilvánosság előtt.

2008.10.27 09:22Világ Figyelő
Niccolo Paganini

Megválasztották a Lucca Court első hegedűsének, ahol szorgalma következtében (fiatal korában napi 15 órákat is gyakorolt) Európa legvirtuózabb hegedűsévé képezte magát.

Paganini hat évig tartó világkörüli útján elkápráztatta hallgatóit legendás előadóművészetével, vagyont szerzett és nemzetközi hírnévre tett szert. Saját számait előadva hegedűjátéka olyan ördöginek tűnt, hogy a babonás emberek azzal vádolták, az ördöggel szövetkezik, ugyanakkor hallgatói rendszeresen könnyeztek az érzelmes részleteknél. Idős korában pármai villájába vonult vissza.

Vallásmentes életet élt, halálos ágyán visszautasította a római katolikus egyház által felajánlott szentségeket és minden egyéb egyházi szertartást a temetésénél. Még a vallásos életrajzírója, gróf Conestabilinak is el kellett ismerni Paganini "vallási közömbösség"-ét. (Vita de Niccolo Paganini, 1851, idézve Joseph McCabe A Biographical Dictionary of Modern Rationalists, 1920.) 1840-ben halt meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.