Liget Budapest

Kiírták a tájépítészeti pályázatot a Városliget megújítására

A Liget Budapest Projekt részeként meghirdetett, 21,5 millió forint összdíjazású, egyfordulós pályázat eredményhirdetése májusra várható, a park megújításának munkálatai 2017-ben kezdődnek el.

2015.12.28 14:18MTI

Kiírta a Városliget megújítását szolgáló tájépítészeti pályázatot a Városliget Zrt. A Liget Budapest Projekt részeként meghirdetett, 21,5 millió forint összdíjazású, egyfordulós pályázat eredményhirdetése májusra várható, a park megújításának munkálatai 2017-ben kezdődnek el.

A Városliget Zrt. hétfői közleménye szerint történelmi jelentőségű feladat előtt áll a magyar tájépítész szakma, hiszen - a Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítészeti Tagozata, valamint a Magyar Tájépítészek Szövetsége által is támogatott - pályázat egyszerre szolgálja a park 21. századi megújulását és történeti rehabilitációját.

A mostaninál nagyobb és gondozottabb zöldfelület, több kikapcsolódási és sportolási lehetőség kialakítása, összességében pedig egy minden elemében megújult városi park megalkotása a nyílt tervpályázat célja - hangsúlyozták az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A zöldfelület ma csupán a Városliget területének 60 százalékát teszi ki, és az itt található épületek is csak 5,5 százalékot foglalnak el a parkból: a fennmaradó mintegy 35 százalékot lebetonozott parkolók és utak adják. A tájépítészeti pályázatnak köszönhetően ez utóbbi, burkolt felületek egy részének visszaparkosítása révén 5 százalékkal növekszik majd a Városliget zöldfelülete - olvasható a szövegben.

Az átfogó parkpályázat a zöldterület rehabilitációja, gyarapítása és a növényállomány védelme mellett nagy hangsúlyt fektet az új sétányok kialakítására, új köztéri bútorok kihelyezésére, a régiek felújítására, új játszóterek és sportpályák, többek között egy 2 kilométeres kivilágított futókör kiépítésére, a Városligeti-tó rehabilitációjára, az akadálymentesítésre, valamint az új épületek és a park kapcsolatának megteremtésre.

Az elmúlt években számos szervezet, intézmény, egyesület és környékbeli lakos mondta el ötletét, javaslatát a Városliget megújításáról. A pályázati kiírásban így számos olyan elem található, amely ezeknek a civil egyezetéseknek köszönhetően fogalmazódott meg - írta a Városliget Zrt.

A pályázat a www.ligetbudapest.org/park oldalon érhető el. A honlap szerint a pályamunkák beérkezésének határideje március 28.

A pályázat elbírálása és eredményhirdetése 2016 májusára várható, a 12 tagú bíráló bizottság tagjainak többsége tájépítész. A munkálatok 2017-ben kezdődnek el, és a parkhasználók 2019-ben, az új múzeumok elkészültét követően vehetik majd birtokba a minden elemében megújult, zöldebb és vonzóbb Városligetet - írják a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.