Andy White 85 éves volt

Elhunyt az "ötödik Beatles"

Elhunyt Andy White skót származású stúdiózenész, akit az "ötödik Beatlesként" is emlegetnek, mivel játszott az együttes egy korai lemezén.

2015.11.12 10:35MTI

White 85 éves korában, stroke következtében halt meg hétfőn otthonában a New Jersey állambeli Caldwellben - értesült a BBC News a családjától szerdán.

White-ot 1962 szeptemberében hívta fel az EMI lemezcég, hogy doboljon a Beatles Love Me Do kislemeze és annak B oldalán szereplő P. S. I Love You felvételén. A liverpooli banda új dobosával, Ringo Starr-ral ugyanis nem volt elégedett a lemez producere, George Martin. A felvétel később Ringo dobolásával is megjelent.

White valószínűleg a Please Please Me lemezváltozatán is dobolt. A felvételek miatt emlegetik "ötödik Beatlesként", éppúgy, mint például Pete Bestet meg Stuart Sutcliffe-et.

Néhány éve egy New Jersey-i újságnak elmesélte, hogy a hatvanas években gyakran hívták a londoni Abbey Road-i stúdióba. "Kaptam egy telefont az EMI-től, és sosem tudtam, hogy éppen mire kérnek fel" - mondta a The Progress újságírójának.

Az 1930-ban, Skóciában született és Glasgow-ban felnőtt dobos játszik Lulu glasgow-i énekesnő 1964-ben nagy sikert aratott, Shout című feldolgozásán és Tom Jones 1965-ös It's Not Unusual című kislemezén is. Turnézott Marlene Dietrich, Burt Bacharach és Rod Stewart társaságában és játszott a BBC Skót Rádiózenekarában.

White 12 évesen már egy skót dudás zenekarral játszott, 17 évesen profi stúdiózenészként alkalmazták. Húszéves alig múlt, amikor Londonba költözött és beállt a Vic Lewis Zenekarba.

A Beatles együttessel eltöltött háromórás felvételért egyszeri tiszteletdíjat, öt fontot kapott, és nem részesült a szerzői jogdíjakból. "Éreztük, hogy valami más, igazán remek dolog készült, de azt nem sejtettem, milyen különleges lesz" - nyilatkozta 2012-ben a Daily Recordnak.

White a nyolcvanas években az Egyesült Államokban telepedett le, miután feleségül vette Thea Ruth színésznőt. Amerikában is közreműködött stúdiófelvételeken, de tanított is dobolást. Tőle vett órákat és tanácsadóként is foglalkoztatta a Maffiózók tévésorozat sztárja, Steven Van Zandt színész, az E Street együttes tagja.

A New York Metro Pipe Band, amellyel szintén dolgozott, a Facebook-oldalán azt írta róla: "Tökéletes gentleman volt."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.