Előre tört Kína

A frankfurti könyvvásár magyar szemmel: Dragomán volt a sztár

A fiatal magyar író, Dragomán György volt az egyik legnagyobb sztár a frankfurti nemzetközi könyvvásáron, amely a jubileumhoz méltóan rendkívül sikeres volt.

2008.10.19 17:18MTI

Előre tört Kína, az elektronikus könyvek áttörése viszont nem várható. Így összegezhetők a hét végén zárult vásárral kapcsolatos magyar vélemények. Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója elmondta: az idei magyar sztár mindenképp Dragomán György volt. A fiatal magyar író könyvét, a Fehér Királyt az elmúlt másfél évben több mint húsz nyelvre fordították le, s Németországban nem sokkal a könyvvásár előtt jelent meg.

Az igazgató emlékeztetett arra, hogy a magyar irodalom immár tíz éve az érdeklődés csúcsán van Németországban. Nincs olyan jelentős német irodalmi díj, amelyet magyar író nem kapott volna meg, s az itt élő Kertész Imre irodalmi Nobel-díja is erre az időszakra esett - jelentette ki az MKKE vezetője, aki "lenyűgöző" számokat is idézett: Németországban az elmúlt húsz évben 65 magyar szerzőnek jelent meg könyve, köztük egyeseknek nyolc-tíz is. S nem kevesebb, mint 54 irodalmi antológia magyar szerzőket mutatott be.

Szomorú és fájdalmas tanulságként említette Zentai Péter László ugyanakkor, hogy miközben Isztambul - amely a németországi Essennel, továbbá Péccsel együtt - 2010-ben Európa kulturális fővárosa lesz - a kulturális fővárosi szereplésének a könyvvásáron rendkívül nagy reklámot csapott, Pécs ugyanakkor Frankfurtban mintha nem is létezett volna. Schneider Márta, a kulturális minisztérium szakállamtitkára a frankfurti könyvvásárral kapcsolatban az MTI-nek elsősorban a jelenlét fontosságát emelte ki.

Az államtitkár szerint ezt jelzi, hogy néhány nagyobb magyar kiadó a jövőre vonatkozóan már önálló stand felállításán is gondolkodik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.