Seregszemle

Liza, a rókatündér Cottbusban bűvöl

Hét magyar alkotás lesz látható a kedden kezdődő cottbusi filmfesztiválon, amelynek versenyprogramjában helyet kapott a Liza, a rókatündér mellett a Szerdai gyerek és a Kamaszkor vége is.

2015.11.03 03:30MTI

A kelet-európai filmtermést 25. alkalommal bemutató seregszemlére érkező magyar filmek közül a legújabb Horváth Lili Szerdai gyerek című idei játékfilmrendezői bemutatkozása, a legrégebbi Gémes József klasszikusa, az 1988-ban készült Vili, a veréb című rajzfilm.

A játékfilmek versenyébe 12 alkotás kapott meghívást, köztük kettő a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült: Ujj Mészáros Károly Liza, a rókatündér című abszurd romantikus vígjátéka és Horváth Lili szerelmiháromszög-drámája, a Szerdai gyerek, amelyet decembertől láthat a magyar moziközönség. A díjakról nemzetközi zsűri dönt, melynek tagja Aida Begic, a Cannes-ban díjazott Hó című film író-rendezője is.

Szilágyi Fanni egy felnőtté válás történetét mindössze 13 percben bemutató Kamaszkor vége című vizsgafilmje a rövidfilmes mezőnyben indul. A filmalap támogatásával a Színház- és Filmművészeti Egyetem produkciójában készült alkotás a Friss Hús rövidfilmes fesztiválon elnyerte a legjobb fikciós film díját, majd a világhírű torontói filmfesztiválon volt a nemzetközi premierje.

A cottbusi filmfesztivál tiszteletbeli elnökének, Szabó Istvánnak a berlini Ezüst Medvével és Európa Filmdíjjal elismert Édes Emma, drága Böbe (1991) című filmjét a különprogramban tűzik műsorra. Az Oscar-díjas magyar rendező a MasterTalks című szakmai beszélgetés vendége lesz.

A gyerekfilmeket felvonultató programban vetítik Pejó Róbert Mancs című filmjét, amely nemrég elnyerte a chemnitzi gyermekfilmfesztivál fődíját és megjelent DVD-n Németországban. A magyar animáció örökzöld alkotásainak egyike, Gémes József Vili, a veréb című filmje is műsoron lesz Cottbusban. Miklósy Zoltán Manieggs - Egy kemény tojás bosszúja című idei animációs filmje a Spektrum válogatást gazdagítja - olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.