Programajánló

Zsigmond Dezső dokumentumfilmjét vetítik egy argentin filmfesztiválon

Argentína pénteken kezdődő, A-kategóriás Mar del Plata-i filmfesztiválja tűzi műsorára Zsigmond Dezső Kolompok nyelvén - Gyékénykoporsó című dokumentumfilmjét.

2015.11.02 05:30MTI

Magyarország szatmári falvaiból egykor hatalmas tehéncsordák jártak a legelőkre, de a tehenek kolompszava mára lélekharanggá változott, mert a kis falvak nagy csordái eltűntek. Balla Bálint, az utolsó tehenes gazdák egyike búcsút vett jószágaitól, majd tiszai gyékényből és fűzfavesszőből koporsót font magának. A képekből, zenéből, zörejekből építkező 26 perces portré egy mára teljesen elsüllyedt világot idéz fel - olvasható a Magyar Filmunió MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

A film operatőre Lovasi Zoltán, Mohi Sándor, Bucsek Tibor, a vágó Koncz Gabriella, a hangért Kapcsos Vince felelt, producere pedig Szederkényi Miklós.

A dél-amerikai filmfesztivált megelőzően a horvátországi Vukovarban a Dunamenti országok filmes seregszemléjén aratott sikert a Mediawawe nemzetközi versenyprogramjában is szereplő alkotás.

Zsigmond Dezső munkája az argentin fesztivál Panoráma programját színesíti, az Aranykalyiba, a Csigavár vagy a Bárányfelhők alkotója személyesen mutatja be filmjét a közönségnek.

Az 1954-ben első alkalommal megrendezett seregszemle nem versenyfilmes fesztiválnak, hanem nemzetközi filmes szemlének indult, 1964-ben Buenos Airesbe költözött, 1966 és 1970 között változó gyakorisággal szervezték meg. A FIAPF (International Federation of Film Producers Associations) a latin-amerikai fesztiválok közül elsőként akkreditálta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.