Programajánló

Négy nap alatt kilenc esemény a szegedi Vántus István Kortárszenei Napokon

Négy nap alatt kilenc eseménnyel várja közönségét a szegedi Vántus István Kortárszenei Napok november 9. és 12. között.

2015.11.01 22:33MTI
freedigitalphotos.net/adam

Idén az 1971-ben Vántus által alapított A Mai Magyar Zene Hete rendezvénnyel együtt számítva a kortárszenei hangversenysorozat 45. évfolyama várja az érdeklődőket.

Az események középpontjában Vántus István szerzői estje áll, amely a Szegeden élt Erkel-díjas komponista születésének 80. évfordulója alkalmából kamarazenei, énekkari és vonószenekari alkotásaiból rajzol portrét - tájékoztatta az MTI-t Hollós Máté zeneszerző, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnöke, akinek Vántus előtt tisztelgő Omaggiója is elhangzik az esten.

Illés Mária zenetörténész, akinek a közeljövőben könyve jelenik meg Vántus zeneszerzői életművéről, előadást tart Vántus István művészete a Gemma tükrében címmel - Vántusnak e műve is szerepel a Fricsay-teremben tartandó szerzői estjén.

A Zeneszerző és közönsége program vendége ezúttal a Vántus-tanítvány Huszár Lajos lesz. Az Új nemzedék a Vántus-napokon elnevezésű hangverseny öt fiatal zeneszerzőt mutat be: Andorka Péter, Derecskei András, Horváth Márton Levente, Kerékfy Márton és Virágh András Gábor közül hárman most debütálnak a kortárszenei napok közönsége előtt.

A Somogyi-könyvtárban minden évben megrendezett délutáni Zenei album keretében ezúttal Vántus közeli barátja, Maros Rudolf műveivel ismerkedhet a publikum. Ezen jelen lesz a zeneszerző fia, Maros Miklós is, akinek egy dalciklusa a nyitó kamaraesten csendül fel. Azzal egy műsorban Csemiczky Miklós, Huszár Lajos, Kocsár Miklós, Petrovics Emil és Tóth Péter egy-egy műve lesz hallható, míg a záró koncerten Bánkövi Gyula, Fekete Gyula, Kovács Zoltán, Laczó Zoltán Vince, Madarász Iván és Sugár Miklós egy-egy alkotása szólal meg.

Szokás szerint különböző életkorú zenetanulók is felvonulnak a programban: a Szegedi Tudományegyetem ének-zene tanszéke, a Vántus István Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei, végül a Törpék és óriások délutánján a zeneiskolások adnak számot a 20-21. századi zenéből tanult repertoárjukból. Ezekkel együtt összesen 57 zeneszerző 65 művét hallhatja majd négy nap alatt Szeged közönsége, amivel a Vántus István Kortárszenei Napok változatlanul a mai zene legnagyobb szabású hazai rendezvénye - emelte ki Hollós Máté.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció

Pattanjunk fel! - Csurgó és Abasár

Csurgó egy 5300 lelket számláló kisváros Belső-Somogy, Zalai-dombság, és a Dráva vidék - találkozásánál, történelme egészen az államalapításig nyúlik vissza.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.