Csörgő Attila Möbius-tér című munkájával aratott!

Magyar alkotó rangos médiaművészeti díjat nyert

Csörgő Attila Möbius-tér című munkájával elnyerte az Európa egyik legjelentősebb médiaművészeti elismerésének számító Nam June Paik Award-ot.

2008.10.17 16:10ma.hu

Csörgő Attila magyar képzőművész nyerte a nemrégiben elhunyt dél-koreai képzőművészről elnevezett Nam June Paik Awardot, Európa egyik legnevesebb médiaművészeti elismerését. 

Csörgő Möbius-tér című projektje August Ferdinand Möbius matematikus és csillagász XIX. század közepén közzétett "találmányán" alapul, amely egy kétdimenziós felület, különlegessége, hogy csak egyetlen oldala és egyetlen éle van. A szalagot könnyen elkészíthetjük egy papírcsíkból, ha végeit összeragasztjuk úgy, hogy az egyiket 180 fokkal elfordítjuk. 

Csörgő munkája a függőleges tengely mentén forog körbe, miközben egy dobozba rejtett, Möbis-szalagként megcsavart papírlap a vízszintes tengely mentén forog. A világ képének fenti és lenti része így egy adott pillanatban megfordul ("fejre áll"), hogy aztán megint visszatérjen önmagába - tájékoztat az Exindex.
 
A díjra idén februárban öt művészt, illetve művészcsoportot jelölt (Julia Meltzer és David Thorne, Shiho Fukuhara és Georg Tremmel, Tatiana Blass, Johanna Reich, GIA Grupo de Interferencia Ambiental) egy nemzetközi szakértőkből álló testület. 

A 25 ezer euróval járó díjat negyedik alkalommal ítélték oda, a kiválasztott művekből összeállított kiállítás a kölni Wallraf-Richartz Múzeumban látható november közepéig.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.