Programajánló

Magyarország 45 év után rendez ismét nemzetközi klarinétversenyt

A versenyen 16 magyar művész indul, rajtuk kívül egyebek mellett Japánból, Oroszországból, Chiléből, Észtországból, Ukrajnából és Koreából érkeznek a megmérettetésre.

2015.10.07 03:30MTI

Október 7. és 11. között rendezi meg a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ az I. Kovács Béla Nemzetközi Klarinétversenyt. Magyarország utoljára 1970-ben adott otthont ilyen rangos eseménynek - mondta Herczeg Tamás versenyigazgató kedden az MTI-nek.

Kiemelte: a versenyre 16 országból 57 klarinétos nevezett. Szakmai előválogatás alapján 43-an kaptak meghívást a nevezési díjas versenyre, végül 38-an érkeznek szerda reggel Békéscsabára. Herczeg Tamás közölte: a versenyen 16 magyar művész indul, rajtuk kívül egyebek mellett Japánból, Oroszországból, Chiléből, Észtországból, Ukrajnából és Koreából érkeznek a megmérettetésre.

A rendező Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatóhelyettese elmondta: a szakemberek elismerik a hazai komolyzenei iskolák eredményeit, ám kifogásolják, hogy Magyarország nem szervez versenyeket."Ezen a szemléleten szeretnénk változtatni, célunk, hogy megszüntessük hazánk e téren mutatkozó kulturális hátrányát, és felhívjuk a figyelmet az országra, egyre bővülő lehetőségeinkre" - fogalmazott.

Hozzátette: Békéscsaba a magyar fúvósélet egyik fellegvárává vált azzal, hogy nyaranta szaxofon- és klarinéttábort rendeznek, hogy ott van a Köles István nevével fémjelzett országos szaxofonverseny és a Zenei Ifjúsági Találkozó és Nemzetközi Fúvószenekari Verseny (ZENIT). "Az, hogy itt lesz ez a verseny, a békéscsabai fúvósélet elismerése is, de ezáltal Magyarország is erőteljesebben felkerülhet a művészszakmai térképre" - mondta.

Elárulta: kollégái javaslatára nevezték el a versenyt Kovács Béla Kossuth-díjas klarinétművészről, akik ezzel kívántak tisztelegni a professzor előtt. "Ő ezt örömmel és megtiszteltetéssel fogadta". Herczeg Tamás elmondta: terveik szerint a jövőben a nemzetközi klarinétversenyt kétévente megrendezik Békéscsabán.

A verseny három fordulós. Az első forduló után 15 versenyző jut a középdöntőbe, a vasárnapi döntőbe már csak hatan kerülnek. A zsűri elnöke Kovács Béla lesz. Tagjai továbbá Francois Benda, a berlini és a bázeli zeneakadémia professzora, Philippe Cuper, a párizsi operaház szólóklarinétosa, Joze Kotar, a Ljubjanai Filharmonikusok szólóklarinétosa és Varga István, a bécsi konzervatórium és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára.

Az első három helyezett bruttó 800 ezer,500 ezer és 300 ezer forintos pénzjutalomban részesül. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Akadémia különdíjaként egy versenyző hangversenyt adhat az akadémia Solti-termében a 2016/17-es évadban. A Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. pedig fellépési lehetőséget biztosít a legeredményesebb magyar versenyzőnek.

A versenyt elsősorban a Magyar Művészeti Akadémia támogatásából finanszírozzák - árulta el a versenyigazgató.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.