Megemlékezés

Mindszenty-szobrot avattak Kecskemét főterén

Mindszenty József bíboros, Magyarország utolsó hercegprímása bronz mellszobrát avatták fel Kecskemét főterén, a Nagytemplom előtt vasárnap.

2015.09.28 03:30MTI

Máté István csongrádi szobrászművész mellszobra előtt Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke úgy fogalmazott: Mindszenty bíboros életútja a keresztény Magyarország 20. századi szenvedéstörténetét példázza.

Hangsúlyozta, Mindszenty bíboros "eddig is jelen volt (...) a szívekben, imákban és sóhajokban, múltat idéző gondolatokban és az aggodalmas jövőt látó képekben".

"Magyarországon a jelenkorban nemcsak a magyar egyház, nemcsak a magyar vallás, nemcsak Magyarország sorsa forog kockán, hanem elsősorban a katolicizmusnak az ügye az egész világon" - idézte a bíboros 1945-ben papírra vetett, szavai szerint ma is "kegyetlenül időszerű", gondolatait Lezsák Sándor.

A Mindszenty Társaság elnöke kitért arra, hogy "a félelmetes és fenyegető hírek hatása alatt, a migránsáradat feszültségében kérdezik" ma az emberek a közeli és a távoli jövőt kutatva, hogy "mi lesz itt".

Lezsák Sándor szerint "rendkívüli erőforrás kell ahhoz, hogy a +mi lesz itt+ kérdésre, a mi leszünk itt válasz" rendíthetetlen hitével és biztonságával tegyük a "történelmi hazánk érdekében dolgainkat".

Az Országgyűlés alelnöke kiemelte, a magyar katolikusoknak erőforrás a szentek élete és "erőforrás minden olyan történelmi, nemzeti sikerélmény, amely mögött közösségek munkája, összefogása, küzdelme van".

"Történelmünkből megtanulhattuk", hogy csak olyan törekvés jut diadalra, amelynek mártírjai vannak - hangoztatta Lezsák Sándor.

A szoboravatás előtt a Mindszenty Társaság szervezésében Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek szentmisét tartott.

A Mindszenty-szobrot Kecskemét önkormányzata és a Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány közösen állította. A szobrot Bábel Balázs, Lezsák Sándor, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere és a város két alpolgármestere, Szeberényi Gyula Tamás és Mák Kornél közösen leplezte le.

Lezsák Sándor a Mindszenty-szobor előtt, a Szent Család ereklyéinek jelenlétében adta át a Mindszenty Emlékérmet a Magyar Pálos Rend képviselőjének.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.