Mustra

Hat épület és öt terv versenyez a Média Építészeti Díjáért

Hat már megvalósult magyar épületet és öt tervet választott ki a holland Indira van't Klooster, az A10 magazin főszerkesztője által vezetett előzsűri a Média Építészeti Díjának (MÉD) döntőjébe.

2015.09.23 05:30MTI

Megvalósult projektként a badacsonytomaji Szent István király-kápolna, az ELTE bölcsészkarának második világháborús emlékműve, Visegrád városközpontja fejlesztésének első üteme, a Galyatető kilátó, a debreceni Műteremház és a budapesti Ramenka étterem került be a döntőbe épület kategóriában. A tervek közül pedig a gödöllői növénytani kutatóintézet, a fővárosi állatkerti ökoközpont, az Athenaeum of Philadelphia könyvtár, a budapesti Magyar Szentföld­ templom továbbgondolása és egy bence­hegyi kilátó terve jutott tovább - olvasható a szervezők közleményében.

Az elkészült épületek értékelésekor az építészeti kvalitások mellett a koncepció erejét, valamint társadalmi és szociális kontextusát is vizsgálták az ítészek.

A döntésének indoklásában az ötletességet és az izgalmas egyszerűséget emelték ki a visegrádi városközponttal és a Szent István király-kápolnával kapcsolatban, a Galyatető kilátó és a Ramenka étterem esetében pedig a szabadidős tevékenységekhez kapcsolódó infrastruktúra átalakításában a kortárs igényekre való frappáns választ díjazta az előzsűri. A debreceni Műteremház és az ELTE Bölcsészkarának második világháborús emlékműve Magyarország kulturális és történelmi örökségére sajátos és egyedi építészeti nyelvezetén keresztül való reflektálásával vívta ki a zsűri tetszését.

A terv kategória jelöltjeinél a zsűri az új technológiák ismeretét, a koncepció eredetiségét, a kutatás minőségét és a jövőben felmerülő igényekre adott válaszokat vette alapul a kiválasztásnál.

A máig befejezetlen Magyar Szentföld ­templom továbbgondolásakor a tervező egy művészeknek otthont adó közösségi teret képzelt el, amelyben a zsűri szerint jól ötvözte a megvalósítani kívánt különböző funkciókat, a bence­hegyi kilátó esztétikai kvalitásaival és különleges formáival emelkedett ki a mezőnyből, a technológiai újszerűséget és a hagyományos funkciók összekapcsolását pedig a philadelphiai könyvtár és az állatkerti ökoközpont terve valósította meg.

A legjobb épületekre és tervekre még szavazhat a közönség az interneten. A szavazás második köre az Urániában lesz, az ottani nézők személyes szavazatai fogják eldönteni, hogy végül ki kapja a MÉD két közönségdíját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.