Veszélyben a Vezúv tövében fekvő látványosság

Eladnák Pompeji romjait!

Veszélybe került idén nyáron Pompeji romvárosa: az olasz kormányzat szükségállapot bevezetésével próbálta elejét venni a további rongálásoknak és fosztogatásoknak. A következő lépés még ennél is radikálisabb lehet, és akár magánkézbe is kerülhet a Vezúv tövében fekvő látványosság.

2008.10.14 20:00ma.hu

A vészhelyzet bejelentése egyébként sokkolóan hatott, s a legnagyobb meglepetést a korábbi régészeti főfelügyelő, Pietro Giovanni Guzzo számára jelentette, aki évekig küzdött kormányzati segítségért - mindvégig sikertelenül. Elmondása szerint amikor ő átvette a hely vezetését, akkor - 1995-ben - a romterületnek csupán 14 százaléka volt látogatható. 

Ez az arány ma 35 százalékra nőtt, úgy, hogy a terület finanszírozását közben csökkentették. A régészeti park kezeléséért felelős hatóságok mostantól nem szeretnék, ha a látogatók és a szakértők csak a felújításra váró örökséget látnánk a városban, ezért a tervek szerint az egykor pompás villaépületeket és romterületet megnyitnák a befektetők előtt. Az egyik leglátogatottabb olasz turistaszenzációnak számító város akár magáncégek tulajdonába is kerülhet, amelyek a tervek szerint a kereskedelmi lehetőségek kiaknázása mellett sokkal nagyobb figyelmet szentelnének a terület védelmének és karbantartásának. 

A speciális vészhelyzetet július óta koordináló Renato Profili szerint hamarosan megkerülhetetlen lesz egy ilyen váltás. A terv azonban senkit sem lepett meg: Silvio Berlusconi kormánya ugyanis régóta dédelget hasonló terveket, és a gazdasági hiányokat a kulturális és művészeti pénzek befagyasztásával szeretné javítani. A következő három év hasonló kiadásaiból 1 milliárd eurót vontak el, és az emiatt keletkező problémákat a magánszféra bevonásával, illetve a kulturális örökség egyfajta kiárusításával oldanák meg. 

Korábban Szicília kapcsán merültek fel a magánosítás lehetőségei, ám a legújabb tervek szerint akár az összes művészeti és régészeti kincs kezelése kikerülhet az állam kezéből. A kulturális élet prominens alakjai azonban tiltakoznak ez ellen, hiszen az olasz művészet és tudományos élet finanszírozásában hagyományosan nincs nagy szerepe a magántőkének. 

Erre jelen esetben viszont sajnos mindenképp szükség lehet, hiszen Pompeji éves költségvetését idén 55 millió euróról 11 millióra csökkentették. Sandro Bondi kulturális miniszter ezért Profili személyében különleges biztost nevezett ki a terület élére, akinek feladata a megfelelő finanszírozási lehetőségek megtalálása volt.

A látogatók száma is csökken: a helyi lapok szerint a nápolyi szemétháborúval függ össze, hogy a turisták száma az idei év elejétől 20 százaléknyival lett kevesebb.
 
Profili ezért különleges jogkört kapott arra, hogy egy év alatt megoldást találjon a problémákra. Bár az igazságszolgáltatási szférából érkező biztos semmilyen régészeti tapasztalattal nem rendelkezik, elmondása szerint ez nem jelent akadályt a feladat végrehajtásában. 

Profili első lépésként bezáratta a helyszínen évek óta működő éttermet - a helyi lapok szerint ezt a romok védelmében tette, ám saját elmondása szerint azért, mert a vendéglátóhely nem fizette a bérleti díjat. A helyzet orvoslására hamarosan több új éttermet is nyitnak a területen, ahol a tervek szerint ókori ételeket árusítanak majd. 

Ezt az UNESCO sem ellenzi, ha a megfelelő egyensúly megtaláltatik a bevételi forrásokat növelő intézmények és az örökségvédelmi alapelvek között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.