Ars Sacra

Szakrális témájú kiállítás nyílt a Várkert Bazárban

Ars Sacra Debreceniensis címmel szakrális témájú kiállítás nyílt csütörtökön a Várkert Bazárban a katolikusok Debrecenbe történő visszatérésének háromszázadik évfordulója alkalmából, az Ars Sacra fesztivál programsorozatának részeként.

2015.09.12 22:30MTI

A Debreceni Művelődési Központ anyagából válogatott tárlaton csaknem 100 tárgyat mutatnak be szeptember 30-ig.

Gyutai Csaba, a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója emlékeztetett arra, hogy a régi világban minden művészet szakrális volt. Felidézte Pilinszky János sorait, miszerint minden igaz művészet szakrális. Mint mondta, hasonló gondolatokat fogalmazott meg Somogyi Győző festőművész is, aki szerint a művészet első szintje a teremtett világ ábrázolásával foglakozik, míg a művészet mélyebb szintje az ars sacra, amelyet az üdvösségtörténet és a hit hat át.

Bosák Nándor, a Debrecen-nyíregyházi Egyházmegye püspöke köszöntőjében felhívta a figyelmet arra, hogy a kiállítás annak a 300 éves évfordulónak az emlékére született, amikor Debrecenben a katolikusok 185 év után engedélyt kaptak arra, hogy templomot építhetnek. Az évforduló alkalmából meghirdetett emlékév a Katolikus újjászületés Debrecenben címet kapta - tette hozzá.

"Az emlékév programjaival és ezzel a kiállítással is azt szeretnénk bemutatni és tudatosítani, hogy egy közösségben, egy városban, hogyan járul hozzá a katolikus jelenlét a város életéhez, történetéhez" - mondta.

A kiállításon olyan művészek alkotásai láthatók, akik valamilyen vonatkozásban kötődnek a városhoz, valamint műveikben megmutatkozik a szakralitás - mondta a püspök.

Nagy Márta, a kiállítás kurátora megnyitóbeszédében elmondta, a Várkert Bazár termeiben a hagyományos és a művészetfilozófiai értelemben vett szakrális műalkotások egyaránt megtalálhatók.

A kiállítás első egységében fellelhetők egyházművészeti tárgyak, ötvösmunkák, monstranciák, rózsafüzérek, asztali keresztek, papi öltözetek, úrasztali terítők és ékszerek, valamint ikonfestészeti alkotások is.

A második csoportban keresztény tematikájú szakrális képző- és iparművészeti alkotások: festmények, szobrok, grafikák, zománcok és textilek tartoznak, olyan kortárs vagy már nem élő, jelentős debreceni művészektől, mint Holló László, Medgyessy Ferenc vagy Bényi Árpád.

Mint mondta, a harmadik egységet nem keresztény tematikájú szakrális nagyművészeti alkotások teszik ki.

A kurátor hangsúlyozta, a kiállításnak részei nemcsak a római katolikus, hanem a görög katolikus, a református és a zsidó felekezet identitásból született művek is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.